Kā iekārtot dzīvojamo istabu, lai tajā būtu divreiz vairāk vietas mantu uzglabāšanai

Dzīvojamā istaba varētu būt vieta, kur visa ģimene pavada kopā visvairāk laika. Bieži vien šādām telpām ir vairākas funkcijas – no atpūtas zonas, kur skatīties televizoru vai lasīt grāmatu, bērnu zonu, kur rotaļāties, līdz ēdamzonai, kur visi kopā ģimenes lokā var baudīt maltītes. Interjera dizainere sniedz praktiskus padomus un ieteikumus, kā ērti iekārtot dzīvojamo istabu un pats galvenais – atrast vairāk vietas, kur uzglabāt visas ģimenes mantas.

Trīs cilvēku ģimene kopā ar mīļoto suni dzīvo Mārupē – mājā, kur kādreiz dzīvoja viens no pāra vecākiem. Vecāki pārcēlās uz laukiem, bet jaunais pāris pārcēlās uz vecāku bijušo māju. Mājā pāris dzīvo pēdējos divus gadus, un tā viņiem ir ļoti īpaša – viņu kāzu ceremonija notika tās pagalmā un dārzā. Abi partneri strādā par braukšanas instruktoriem un viņiem lielāko dienas daļu nākas pavadīt automašīnā. Līdz ar to mājīgas un ērtas vides radīšana mājās viņiem ir izšķiroša. Atpūtas brīžos viņi bieži pavada laiku savā viesistabā, kas iekārtota, izmantojot mēbeles, kas atstātas mantojumā no tās iepriekšējiem iemītniekiem, kā arī tās, kas viņiem jau bija iepriekš. Ģimenes vēlme bija pārveidot dzīvojamo istabu, lai katram ģimenes loceklim būtu pašam savs stūrītis.

No sākuma izvēlies mēbeles un krāsu paleti

“Pirmkārt, iesaku saprast, kādas tieši būs galvenās telpas funkcijas un kāds būs tās mērķis. Šajā gadījumā tā ir dzīvojamā istaba un ģimenei bija nepieciešamība to sadalīt trīs zonās – atpūtas zonā, ēdamistabā un rotaļu zonā bērna aktivitātēm. Pēc tam var turpināt plānošanu un saprast, kādas mēbeles būtu nepieciešamas. Piemēram, vai izvēlēties dīvānu vai izvelkamu dīvānu, cik daudz vietas būs nepieciešams mantu uzglabāšanai, vai nepieciešams izvelkamais pusdienu galds, kādi būs risinājumi bērnu rotaļlietu uzglabāšanai un tamlīdzīgi,” skaidro IKEA interjera dizainere Alīna Jukna.

Viņa piebilst, ka, izvēloties mēbeles, tās var piemeklēt vienojošos krāsu toņos, kā arī piemeklēt akcentējošus dekorus. Sienu krāsu var izvēlēties pašu pēdējo, jo ir viegli atrast mēbelēm pieskaņotu krāsu. Nevis otrādi.

“Ģimenei ļoti patīk dabiski toņi un pinumi. Tāpat mājas saimnieki nebaidījās izmantot dažādas krāsu kombinācijas. Tāpēc, ņemot vērā šos faktorus, mēbelēm izvēlējos zaļo kā akcenta krāsu un kombinēju to kopā ar dažādiem dabiskiem materiāliem un interjera akcentiem baltā krāsā. Pēc tam, kad tika iekārtots interjers, tikai tad tika izvēlēta sienu krāsa, kas ir neuzkrītoša, dabiska, gaiša un silta. Starp citu, šī krāsa ir viens no nākamā gada krāsu toņiem,” stāsta A. Jukna.

Mantu uzglabāšanai izmanto sienas platību 

Vissvarīgākā lieta viesistabā, kurā brīvo laiku pavada visi ģimenes locekļi, ir mantu uzglabāšanas risinājumi, kas var palīdzēt uzturēt telpā kārtību. Izvēlētā skapju kombinācija šajā telpā ļauj glītā un stilīgā veidā sakārtot un uzglabāt visu nepieciešamo.

“Moduļu sistēmas ir veidotas tā, lai tās būtu pielāgojamas un elastīgas. Vari izvēlēties un kombinēt daļas atbilstoši telpas vajadzībām, dzīvesveidam un gaumei. TV galdiņi un citas viesistabas mēbeles būs pietiekami ietilpīgas, lai tajās izvietotu visas uzglabāšanai paredzētās lietas. Vari izvēlēties moduļus ar vai bez durvīm, kājiņām un rokturiem. Televizora galdiņā jau ir iebūvēta vieta kabeļu atverei, lai varētu ērti organizēt un sakārtot vadus un kabeļus. Tie būs prom no redzesloka, taču vienmēr pa rokai. Pateicoties ietilpīgajām atvilktnēm, ģimene varēs izvietot tajās tālvadības pultis, spēļu pultis un citus televizora aksesuārus,” stāsta IKEA interjera dizainere.

Dizainere novērojusi, ka parasti cilvēki izvairās savās mājās urbt caurumus sienās, tāpēc visas mēbeles tiek izvietotas uz zemes. Tā rezultātā telpā tiek zaudēts daudz vietas, to nepraktiski izmantojot un pat apgrūtinot pārvietošanos. Dizainere aicina nebaidīties no mēbeļu un plauktu piestiprināšanas pie sienām. Tādā veidā telpa izskatīsies daudz sakārtotāka – katrai lietai būs vieta, kur tā tiks uzglabāta.

“Blakus plauktu kombinācijai iekārtoju arī aktivitāšu stūrīti mazajai meitiņai. Vēlāk, kad meita paaugsies un bērnu stūrītī uzstādītā leļļu māja vairs nebūs vajadzīga, mantu uzglabāšanas sistēmu vai citus plauktus varēs paplašināt un pielāgot,” iesaka interjera dizainere.

TOP Komentāri

avatar