Iznākusi Našķoties Zanes otrā recepšu grāmata “Našķoties bērnībā”

26. novembra vakarā drošos un attālinātos tiešsaistes apstākļos notika Zanes Grēviņas jaunās recepšu grāmata “Našķoties bērnībā” atklāšanas svētki. Grāmatā, kuru izdevusi izdevniecība TAPT, apkopotas 105 dažādas garšas no Zanes bērnības un privātās ģimenes recepšu kolekcijas. Šī ir jau otrā Zanes pavārgrāmatas pēdējo divu gadu laikā. 

Zane Grēviņa, gardēžu aprindās plašāk pazīstama kā Našķoties Zane, popularitāti ir iemantojusi ar savu recepšu blogu naskoties.com, kā arī noderīgiem virtuves padomiem sociālajā tīklā Instagram, kur Zanei seko vairāk nekā piecdesmit tūkstoši cilvēku. Zane dalās ar dažādiem virtuves trikiem un vienkāršām, taču ļoti gardām receptēm, ar ko ikviens var palutināt mājiniekus un ciemiņus gan ikdienā, gan svētkos. Zanes pirmā grāmata “Našķoties” dienasgaismu ieraudzīja 2019. gadā un tika atzīta par pagājušā gada pirktāko grāmatu Latvijā. 

Jaunās grāmatas atklāšanas norisinājās neprastā formātā – tiešsaistē 26. novembra vakarā, kur teju pie 1000 ekrāniem kopā pulcējās Zanes sekotāji ar ģimenēm. Daudzi gardēži grāmatas bija iegādājušies jau laikus, tās pasūtot no Zanes Grēviņas e-veikala. Pasūtījumu paciņas rotāja sarkans zīmogs “Paciņu neatvērt pirms 26. novembra plkst. 18.10”, lai atklāšanas pasākumā visi kopīgi varētu izbaudīt izpakošanas prieku. Tie, kas grāmatas atklāšanas tiešraidi nevarēja skatīties atklāšanas dienā, vēl aizvien to var izdarīt Našķoties facebook lapā, kur ieraksts ir saglabāts. 

Jaunajā grāmatā “Našķoties bērnībā” atrodamas receptes, kuras vienmēr izdosies un aizvedīs kādā tuvākā vai tālākā atmiņu ceļojumā. Tās ir 105 zināmas, iespējams, arī nedaudz piemirstas receptes, pēc kurām gatavoja mūsu mammas un vecmammas. Jā, tie ir arī ēdieni, kuru gatavošanā mums nepieciešams viens zvans omei ar jautājumu: “Cik daudz tu liki cukuru?” Zane ir pārliecināta, ka garšīgākās atmiņas nav jāglabā omas skapī pie porcelāna servīzēm kādā nodzeltējušā blociņā. Tradīcijas ir jāturpina, un šīs receptes jāliek lietā kā ikdienā, tā svētkos.

Grāmata veidota gluži kā autores ģimenes albums, kur viņa ar ļoti personīgiem stāstiem un atmiņām iepazīstina ar bērnībā biežāk gatavotajiem ēdieniem. Grāmata iedalīta septiņās nodaļās, sākot ar brokastīm un beidzot ar dzīrēm ģimenes lokā. Smalkmaizīšu nodaļā atradīsiet visas tās mīļāko bulciņu receptes, kas bērnībā par pāris santīmiem tika izķertas vēl karstas un notiesātas turpat kafejnīcā, bet nodaļā “Kūkas, kēksi, plātsmaizes” radīsiet iespēju savas mājas pārvērst par īstu beķereju un izmēģināt roku sviesta krēmu un biskvītu pagatavošanā. Nodaļā “Vakariņas” paslēpušās dažādas karbonāžu, ka arī zupu receptes un pat visvienkāršākie makaroni ar gaļu. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka receptes grāmatā iekļuvušas no dažādu laiku bērnībām – pašas autores, kā arī viņas vecāku un vecvecāku bērnībām, tādēļ ko sirdij tuvu grāmatā varēs atrast ikviens un, iespējams, veidot jaunas bērnības atmiņas un receptes tieši savā ģimenē. Zane Grēviņa aicina grāmatu papildināt ar saviem pierakstiem, pievienot lapiņas un pierakstus ar savām bērnības receptēm. 

Tā kā tuvojas Ziemassvētki, “Našķoties bērnībā” būs burvīga dāvana tiem, kas vēlas atdzīvināt sen aizmirstas bērnības receptes, kā arī tiem, kas dzīvo ārpus Latvijas un grib “noķert” māju sajūtu kā pie omes laukos vai mammas virtuvē.

Grāmatas veidošanā Zane ļoti uzsver komandas darbu – visu vasaru plecu pie pleca kopā strādāts ar izcilo fotogrāfi Andu Upmali, kas veidojusi visas grāmatas fotogrāfijas, noķerot īpašo bērnības noskaņu gan ēdienos, gan sajūtās, kā arī neatsverams atbalsts bijusi projektu vadītāja un žurnāla “Pie Galda!” galvenā redaktore Māra Pole. 

Kopš 27. novembra grāmatas var iegādāties visās Latvijas grāmatnīcās, kā arī bodite-naskoties.com un piegalda.lv, ja to plānots nogādāt ārpus Latvijas. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar