Iznāk etnomūzikas izlase SVIESTS 9

Kaut ar nelielu kavēšanos, bet nu jau devīto reizi izdevniecības “Lauska” paspārnē iznāk etnomūzikas izlases “Sviests”. Par spīti tam, ka pandēmija uz ilgāku laiku apstādināja mūzikas dzīvi, šī izlase apliecina, ka nekāda izolēšanās vai nenotikuši koncerti nespēj apstādināt radošo procesu, tāpēc jau atkal “Sviests” ir pilns līdz malām. Viena šī laikmetu raksturojoša iezīme varbūt ir tā, ka radušies vairāki solo projekti, savukārt grupas ir pārsvarā tās, kuras jau senāk spēlē kopā, jo jaunas apvienības šajā laikā objektīvu iemeslu dēļ nevarēja rasties. 

Kā ierasts, šajā albumā ir apkopoti dažādu mūziķu skaņdarbi, kuros sajūtams tautas mūzikas pieskāriens, un klausītājiem būs noteikti arī nedzirdēti atklājumi. Visu šo “sviestu” saucam par etnomūziku, folkmūziku, postfolkloru, pasaules mūziku, tomēr tajā allaž sajūtama iedvesma, kas gūta no tautas mūzikas. Tautas mūzika mūsdienās ir pakļauta visdažādākajām ietekmēm, tāpēc šajā izlasē varēsim dzirdēt arī dažas citas valodas – lietuviešu, līvu un latgaļu sasaukšanos, arī jidišu, tomēr tās visas sakņojas vietējā tradīcijā, kas ir neizsmeļams radošuma avots. 

Kaspars Bārbals, kurš ir viens no izlases Sviests producentiem, Studijas “Lauska” vadītājs un skaņu režisors šoreiz visus “Sviests 9” skaņdarbus samiksējis arī īpašajā Dolby Atmos versijā, kas ar attiecīgo aparatūru ļauj klausīties šo mūziku tikpat kā trijās dimensijās.

Daļu no izlasē iekļautajām grupām varēsim dzirdēt Valmiermuižas etnomūzikas festivālā, kurš līdz šim bijis pazīstams kā etnomūzikas festivāls “Sviests”. Festivāls šogad notiks 17. un 18. jūnijā Valmiermuižas pils parkā. Tajā skaitā būs Rahu the Fool, Laiksne, Ududu, TKP un vakara kulminācijā dūdu un bungu grupa Auļi ar viesmāksliniekiem.

Bet jau 16. jūnijā Mežaparkā Stirnu buka ietvaros būs iespējams iegādāties gan izlasi Sviests 9, gan biļetes uz Valmiermuižas etnomūzikas festivālu par īpašu cenu. Baudīsim pavasari, festivāla sajūtu un etnodisko DJ Dīva Reiznieka un Kaspara Zaviļeiska vadībā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar