Ināra Mūrniece: Latvija atbalsta baltkrievu tautas cīņu par brīvību un demokrātiju

Baltkrievijas cilvēku izturība diktatūras un spaidu apstākļos pelna visdziļāko cieņu un apbrīnu. Latvija turpinās sniegt atbalstu baltkrieviem cīņā par tiesībām dzīvot brīvā valstī, baudīt demokrātiju un cilvēktiesības. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 7.jūnijā, Saeimā tiekoties ar Baltkrievijas demokrātiskās kustības līderi Svjatlanu Cihanousku (Sviatlana Tsikhanouskaya). 

Latvijas parlaments cieši seko līdzi notikumu attīstībai Baltkrievijā, nosodot cilvēktiesību pārkāpumus un iestājoties par atbalstu demokrātiskajai opozīcijai. Mūsu solidaritāti apliecina arī deputātu grupas demokrātiskas Baltkrievijas atbalstam izveide Saeimā, kurā iesaistījusies jau piektā daļa parlamentāriešu, pauda I.Mūrniece.  

S.Cihanouska pateicās Latvijai par sniegto praktisko atbalstu baltkrieviem, kuri raduši patvērumu mūsu zemē. Viņa aicināja turpināt Lukašenko varas neatzīšanas politiku un pastiprināt sankcijas, lai vājinātu režīmu. 

Kopš 2020.gada augusta Latvija ir aktīvi atbalstījusi Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību un turpinās to darīt, apliecināja Saeimas priekšsēdētāja. Īpašu uzmanību Latvija velta neatkarīgu mediju atbalstam reģionā, jo uzticamas un pārbaudītas informācijas pieejamība ir izšķiroši svarīga laikā, kad valsts kontrolētie mediji Baltkrievijā un Krievijā izplata dezinformāciju un propagandu. Latvija ar stipendijām atbalsta baltkrievu studentus un pasniedzējus darbam Latvijā. Tāpat izveidoti atbalsta mehānismi Baltkrievijas uzņēmumu pārcelšanai uz mūsu valsti.  

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka notikumu attīstība Ukrainā ietekmēs situāciju visā reģionā un arī Baltkrievijas nākotni. Nozīmīgs ir arī baltkrievu tautas atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.     

Sarunā ar S.Cihanousku šodien piedalījās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Baltijas Asamblejas prezidents Jānis Vucāns un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Uldis Budriķis. 

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar