Ielu aptauja: gājēji atzinīgi novērtē Rīgas ielu slēgšanu, bet aicina domāt plašāk

Izvērtējot līdzšinējos eksperimenta rezultātus ar Tērbatas ielu un Blaumaņa ielu, secināts, ka tie vērtējami pozitīvi. 1. februārī, kad eksperimentālā kārtā Blaumaņa iela Rīgā tika atvēlēta tikai gājējiem un velosipēdistiem, aptaujātie iedzīvotāji iniciatīvu vērtēja atzinīgi, taču norādīja, ka līdz ar iniciatīvu nevajadzētu aizmirst par pilsētvides sakārtošanu un vides pieejamību mazāk aizsargātajai iedzīvotāju daļai, liecina mazumtirdzniecības franšīzes tīkla “Narvesen” un apvienības “Pilsēta cilvēkam” veiktā ielu aptauja.

Blaumaņa ielas atvēršanas eksperimenta laikā “Narvesen” veica iedzīvotāju aptaujas. Kā norādīja vairums klātienē satikto iedzīvotāju, iniciatīva tiek vērtēta atzinīgi un motivējusi pilsētniekus apmeklēt arī konkrētās ielas tirgotājus. Ielas atvēršana piesaistījusi ne tikai Rīgas centra iedzīvotājus – lai izbaudītu dienas programmu, satiktie pilsētnieki ieradušies arī no Pārdaugavas un citiem Rīgas mikrorajoniem.

Lai gan iniciatīva kopumā tiek uzņemta pozitīvi, pilsētnieki nekautrējas norādīt, ka Rīgas saimniekiem par “atvērtu” pilsētu kājāmgājējiem un riteņbraucējiem būtu jādomā arī plašāk.

Vairums satikto pilsētnieku norādīja, ka kopumā šobrīd Rīgu nespēj vērtēt kā pilsētniekiem draudzīgu, jo, neskatoties uz pozitīvo iniciatīvu, pilsētnieku pamata vajadzības joprojām nav apmierinātas. Galvenokārt uzsvērta vides nepieejamība māmiņām ar bērnu ratiem un cilvēkiem ar invaliditāti. Lai gan iniciatīva radījusi daudz pozitīvu emociju un tirgotāju un nevalstisko organizāciju sarūpētās aktivitātes eksperimenta laikā priecēja iedzīvotājus, aptaujātie iedzīvotāji neredz, kā šo eksperimentu varētu iedzīvināt, piemēram, uz Čaka ielas, kas vispirms prasa sakārtot pilsētniekiem nepieciešamo infrastruktūru,” stāsta “Narvesen Baltija” Mārketinga daļas vadītāja Ilze Dumceva.

Kā norāda Ilze Dumceva, šādu pilsētas iedzīvināšanu atbalsta arī “Narvesen” franšīzes ņēmēji. “Laikus izziņots pasākums tirgotājiem ļauj saplānot piegādes laikus un nav radījis lielas neērtības. Tieši pretēji, tas mudinājis padomāt par jaunām aktivitātēm un veidiem kā uzrunāt garāmgājējus, piemēram, pilsētniekiem dāvinot bezmaksas karstos dzērienus. Pasākuma laikā nedaudz pieaugusi klientu plūsma, un kopumā uz ielām bijis vairāk gājēju nekā ierasti sestdienās,” dalās Ilze Dumceva.

Kā liecina Rīgas domes sniegtā informācija, marta pirmajā sestdienā, 7.martā, satiksmei tiks slēgts Ģertrūdes ielas posms no Brīvības ielas līdz Čaka ielai.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar