“Gredzenu pavēlnieks” un “Hobits” atgriežas uz lielā ekrāna

Sekojot ažiotāžai, kas sacelta ap “Amazon” producēto “Gredzenu pavēlnieka” seriālu (straumēšanā gaidāms šoruden), jau no 19. februāra “Kino Kults”, “Acme Film Latvija” un k/t “Kino Citadele” piedāvā atgriezties Viduszemē kopā ar režisora Pītera Džeksona veidotajām “Hobita” un “Gredzenu pavēlnieka” triloģijām uz lielā ekrāna

Filmas būs iespējams noskatīties hronoloģiskā secībā, un pirmoreiz tās būs redzamas atjaunotas 4K kvalitātē un to paplašinātajās (“extended”) versijās.

Pītera Džeksona režisētās un viņa komandas rūpīgi veidotās filmas pēc Dž.R.R. Tolkīna darbu motīviem joprojām pelnīti tiek uzskatītas par vienu no dižākajiem fantāzijas žanra sasniegumiem kino vēsturē. Šķiet, tas bija tikai nesen, bet patiesībā ir pagājuši jau vairāk nekā 20 gadi, kopš uz lielajiem ekrāniem nonāca pirmā “Gredzenu pavēlnieka” triloģijas filma “Gredzena brālība”. Tā un turpinājumi “Divi torņi” un “Karaļa atgriešanās” pilnībā mainīja kino pasauli un sajūsmināja pat kvēlākos Tolkīna darbu pielūdzējus, kuri līdz tam uzskatīja, ka pienācīgi ekranizēt autora svētos rakstus nebūs iespējams. Pīters Džeksons pierādīja pretējo, izveidojot neaizmirstamas filmas, gūstot rekordlielus kases ieņēmumus un saņemot vairāk apbalvojumu, nekā ir iespējams noturēt rokās.

Vairākus gadus pēc “Gredzenu pavēlnieka” triumfa režisors ekranizēja arī “Hobitu”, vienu grāmatu pārvēršot trīs filmās — “Negaidīts ceļojums”, “Smoga posta zeme” un “Piecu armiju kauja”. Šis lēmums sākotnēji izpelnījās kritiku un pat nosodījumu no Tolkīna fanu puses, taču Džeksons papildināja stāstu ar citu Tolkīna darbu elementiem, notikumiem un personāžiem, kā arī uz pilnu jaudu iedarbināja savu specefektu un vizuālo efektu studiju “Weta”, kura uz ekrāniem ļāva atgriezties visiem labi zināmajai Viduszemei.

Savukārt 2021. gadā studijas “Warner Bros.” paspārnē un Pītera Džeksona vadībā notika visu sešu Viduszemes filmu totāls “remāsterings”, tīrot oriģinālos negatīvus, uzpucējot specefektus un pielīdzinot visu filmu krāsu paleti kopējam stilam, lai šis patiesi būtu “Negaidīts ceļojums”. Tieši šo versiju arī skatīsimies uz lielā ekrāna — visas filmas tiks demonstrētas 4K kvalitātē to paplašinātajās (“extended”) versijās un ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

“Hobita” un “Gredzenu pavēlnieka” triloģijas k/t “Kino Citadele” — no 19. februāra!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar