Ģimenei draudzīga darba vieta – darba un privātās dzīves balanss

Sākoties vasarai un skolēnu brīvlaikam, daudziem strādājošajiem vecākiem aktuāls kļūst jautājums, kā atrast laiku bērnam, vienlaikus paspējot izpildīt visus darba pienākumus. Darba un privātās dzīves līdzsvars ir svarīgs ikvienam visu gadu.  Kas veido ģimenei draudzīgu darba kultūru, kāpēc tā ir nozīmīga, un kā tā ikdienā palīdz justies labi gan darbiniekiem, gan ģimenēm, gan darba devējiem?

Eiropas Dzīves un darba apstākļu uzlabošanas fonda īstenotā aptaujā par dzīves kvalitāti 2022. gadā vidēji 30% Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāju norādījuši, ka aizvadītajā gadā samazinājies ar ģimeni pavadītais laiks, salīdzinot ar 2020. gadu. Respondenti norādīja, ka viņiem ir sarežģīti savienot darbu ar privāto dzīvi, jo rodas grūtības paveikt ģimenes pienākumus darbā pavadītā laika dēļ. Privātās un darba dzīves līdzsvars ir viens no mūsdienu ilgtspējas izaicinājumiem, kura risināšanā aktīvi jāiesaistās darba devējiem.

“Mums ir svarīgi, lai visi kolēģi neatkarīgi no vecuma, dzimuma, etniskās piederības, privātās dzīves apstākļiem un citiem faktoriem darbavietā justos ērti un labi, jo tikai tā var katru dienu ar smaidu sagaidīt kolēģus un klientus. Un, lai justos labi, ir vajadzīgs laiks kvalitatīvai, produktīvai atpūtai. Latviešiem ir raksturīgs perfekcionisms, vēlme visu izdarīt izcili, taču nereti piemirstas, ka nevar izcili strādāt, ja esi nepietiekami atpūties. Daudziem no mums atgūt enerģiju palīdz ģimene – vienalga, vai tas būtu dzīvesbiedrs, vecāki, bērni, mīļākais mājdzīvnieks vai visskaistākais kaktuss pasaulē. Laiks, ko varam veltīt sev un tiem, kurus mīlam, ir ārkārtīgi vērtīgs, tāpēc arī mēs ikdienā rūpīgi strādājam pie ģimenei draudzīgas darba vides veidošanas,” stāsta SIA “Reitan Convenience Latvia” personāla daļas direktore Vita Fīrere.

Labs darbinieks ir laimīgs un apmierināts darbinieks, tāpēc uzņēmums nodrošina saviem darbiniekiem virkni atbalsta pasākumu, veicina darbinieku līdzdalību gan uzņēmumā, gan sabiedrībā kopumā, piemēram, organizējot kopīgas labdarības un brīvprātīgā darba aktivitātes.

“Ģimenei draudzīga darba vide – tas nav tikai bērnu stūrītis uzņēmuma birojā vai darbinieku bērnu Ziemassvētku ballīte,  lai gan arī tas ir svarīgi. Taču vēl būtiskāk ir nodrošināt elastīgu darba grafiku, dažādus atbalsta mehānismus, kā, piemēram brīvdienu bērna pirmajā skolas dienā, rūpēties par vienlīdzīgām iespējām darba vidē, lai vecāki un it īpaši sievietes netiktu pakļauti diskriminācijai, piedāvāt iedvesmojošu un izglītojošu vidi, kas veicina darbinieku labbūtību,” galvenos ģimenei draudzīgas darba vides principus atklāj Vita Fīrere.

ANO Bērnu fonds (UNICEF), rosinot veidot ģimenei draudzīgu darba vidi, uzsver vairākus faktorus, kas darba devējiem būtu jāņem vērā. Galvenokārt tās ir garantijas, ka sievietes netiks diskriminētas grūtniecības, mātes stāvokļa vai ģimenes pienākumu dēļ, piemēram, saistībā ar nodarbinātības apstākļiem, atalgojumu vai karjeras iespējām. UNICEF  norāda uz nepieciešamību nodrošināt apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu, piekļuvi pieņemamai un kvalitatīvai bērnu aprūpei, elastīgu darba laika režīmu, pozitīvas audzināšanas praksi, izstrādājot apmācības un izpratnes veidošanas kampaņas, lai uzsvērtu agrīnās bērnības attīstības nozīmi, atbalstu migrantiem un sezonas darbiniekiem, lai viņi varētu pārvietoties kopā ar ģimenēm, utt. UNICEF arī īpaši norāda uz pirmo 1000 dzīves dienu nozīmi bērna attīstībā, tāpēc ir svarīgi, lai šajā periodā vecāki varētu pavadīt ar bērnu pēc iespējas vairāk laika.

Starptautiskās organizācijas aicina neaizmirst, ka uzņēmumi var palielināt arī klientu un sadarbības partneru izpratni par agrīnās bērnības attīstības nozīmi, tostarp izmantojot savus sociālos medijus un citus kanālus.

Vita Fīrere norāda – darba un privātās dzīves balanss ir aktuāls visiem, bet cēloņi ir atšķirīgi: “Mūsu dzīves temps ir ļoti ātrs, tas attiecas arī uz darbu, pienākumu apjoms ir liels. Vecākajām paaudzēm jāapvieno darba dzīve ar rūpēm par ģimeni un bērniem, bērnu papildu izglītību, pulciņiem, dažādiem personīgajiem un ģimenes kopīgajiem hobijiem utt. Jauniešiem ir vajadzīgs laiks mācībām, studijām, sociālajai dzīvei. Manuprāt, galvenais darba devēja uzdevums, veidojot darbinieku ciešāku piesaisti uzņēmumam, ir jebkuros apstākļos ieklausīties savos darbiniekos un paturēt prātā, ka produktivitāte darbā ir cieši saistīta ar to, cik lielā mērā tiek respektētas un apmierinātas darbinieku personīgās vērtības.”

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar