Geladu zīmēšanas darbnīca Rīgas zoodārzā

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā gaidāms radošuma pilns mēnesis – izpausties aicinām gan apmeklētājus, gan nodrošinām atbilstošu aprīkojumu, lai savas prasmes spētu parādīt arī Etiopijas augstieņu pērtiķi – geladas.

11. un 12. martā zoodārza apmeklētāji aicināti piedalīties zīmēšanas darbnīcā gleznotājas Ilzes Raudiņas vadībā. No plkst. 12.00 līdz plkst. 15.00 Abinieku zālē gaidīsim gan mazus, gan lielus interesentus, lai soli pa solim mācītos, kā uzzīmēt geladu. Uzzīmē zīmējumu, atnes to parādīt geladām un varbūt tieši tu iedvesmosi tos jaunradei!

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza geladu kopēji novērojuši, ka šie pērtiķi zīmē, ar akmeņiem atstājot svītras uz cietas virsmas. Līdz šim geladas zīmējuši tikai ārā, jo ar akmeņiem uz telpu gludajām sienām un grīdas pēdas atstāt nav izdevies. Lai piedāvātu iespēju radoši izpausties arī gada aukstajos mēnešos, geladu mītnē plānots ievietot lielu, plakanu akmeni un krāsainus krītiņus. 

Līdzīga uzvedība novērota geladām dažos citos zooloģiskajos dārzos. Par novērojumiem Reines zoodārzā Vācijā publicēts arī zinātnisks raksts, tomēr pētāmā ir vēl daudz. Rīgas zoodārzs plāno veikt geladu novērojumus un analizēt arī novērošanas kameru ierakstus, iegūtos datus nododot pētniekiem Pizas Universitātē.

Geladas savvaļā sastopami tikai Etiopijas augstienēs. Lai gan tie netiek uzskatīti par apdraudētiem, tomēr to skaits krītas cilvēku darbības dēļ – to dabiskās teritorijas arvien vairāk tiek pārveidotas par lauksaimniecības vai lopkopības zemēm. Lai problēmu risinātu pirms izmaiņas kļuvušas neatgriezeniskas, tiek īstenoti dažādi sugu aizsardzības projekti. Sugai izveidota arī Eiropas ex situ programma (EEP – EAZA Ex-situ Programme), ko koordinē Reines zoodārzs Vācijā.

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs atbalsta geladu izpētes projektu “BRIDGES”. Tā mērķis ir veidot izpratni par geladu uzvedību, lai uzlabotu gan sugas saglabāšanas stratēģiju savvaļā, gan menedžmentu nebrīvē.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar