Filmā “Cūka” piedāvā ieraudzīt Irānu, kādu to vēl neesam redzējuši

Sākot no 22.augusta, kinoteātrī “Splendid Palace” būs skatāma Berlīnes kinofestivāla galvenajā programmā demonstrētā satīriskā komēdija “Cūka”.

Filmā ļoti trāpīgi nosodīta mūsdienu Irāna un tās valdība, kas liek šķēršļus kinorežisoru daiļradei un laiku pa laikam nemaz neļauj tiem strādāt.

Vai ir redzēts, ka irānieši apspriež vietējo popzvaigžņu privāto dzīvi, uzdzīvo ballītēs, tērpušies prusaku kostīmos, klausās rokmūziku un valkā kreklus ar roka simboliku? Irānas režisors Mani Hagīgī piedāvā ieskatu tādā mūsdienu Irānā, kāda uz ekrāna vēl nav redzēta.

Režisoru Mani Hagīgi nogurdinājušas Irānas valdības mokošās represijas. Viņš negaužas par sūro likteni, bet rada alternatīvu Irānas realitāti un aicina skatītājus pasmieties.

Filmā “Cūka” irānieši dirn sociālajos tīklos, alkst slavas un atzinības, baidās novecot un nebeidz pieskatīt dēlus brieduma gados. Vērīgais un sirsnīgais režisora skatiens atklāj varoņu trūkumus un dara viņus skatītājiem simpātiskus. Šajā filmā jūs redzēsiet visu: kinoindustrijas aizkulises, varas lomu ikdienā, ģimenes dzīves īpatnības, spraigu darbību, intrigas, ļaundarus un varoņus.

Galveno lomu tēlo Hasans Majūnī – viens no visvairāk cienītajiem Irānas teātra aktieriem, kurš ārpus valsts vēl nav plaši pazīstams. Režisors teicis, ka galvenā loma rakstīta tieši H.Majūnī.

M.Hagīgī žurnālam “Variety” atklāj: ““Cūka” ir parodija. Zināms, ka Irānā daudziem režisoriem liegts veidot filmas. Šī filma nav stāsts par konkrētu personu, viss ir rādīts caur ironijas un absurda filtru.”

multinews.lv bija iespēja noskatīties minēto filmu. Redzēto var raksturot kā absurda komēdiju, kurā risinātās problēmas rietumu sekulārās sabiedrības indivīdam varbūt nav aktuālas vai ir pašsaprotamas. Protams ir interesanti vērot tradicionāli teokrātiskas valsts indivīdu sekošanu līdzi laikam un tehnoloģijām, kad sievietes tradicionālos musulmaņu tērpos gluži kā rietumu jaunietes klačojas, uzņem selfijus, lieto sociālos tīklus. Iespējams režisors vēlējies parādīt, ka Irāna nav tik konservatīva, kādu to pieņemts attēlot. Šī filma noteikti ir kas pilnīgi citādāks, ja salīdzina ar Eiropas vai Holivudas kino.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar