Dizaina viesnīcā “Grand Poet” sadarbībā ar LMA atklāta mākslinieces Sandras Strēles personālizstāde

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) sadarbībā ar “Semarah Hotels” dizaina viesnīcā “Grand Poet” atklāja talantīgās LMA absolventes Sandras Strēles personālizstādi “CITI LAIKI”. Šobrīd viesnīcas kolekcijā apskatāmas jau sešas jauno latviešu mākslinieku gleznas.

“Savā radošajā darbībā vienmēr esmu mēģinājusi gleznas veidot kā laikā mainīgus seriālu stāstus, kas no izstādes uz izstādi viens otru nomaina un papildina, mudinot vērīgākos skatītājus meklēt atpazīstamus un jau iepriekš redzētus motīvus. Izstādē apvienoti gleznojumi no dažādām manu darbu sērijām, pie kuru izveides darbs sākts jau 2017. gadā un turpinās joprojām, aicinot apmeklēt galeriju, stāsta māksliniece Sandra Strēle.

Sandras Strēles personālizstādes atklāšanā piedalījās Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, prorektors Andris Vītoliņš, kurš Sandru raksturo kā ļoti apņēmīgu un mērķtiecīgu jauno mākslinieci: “Sandru Strēli kā darbīgu mākslinieci ievēroju jau trešajā kursā, kad, strādājot pie studiju uzdevumiem, Sandra paveica par 100% vairāk, nekā viņas kursa biedri. Toreiz, lai īstenotu sava mākslas darba ideju, Sandra bija gatava doties pārsimts kilometrus no Rīgas – uz attālu Latvijas nostūri, tikai lai sasniegtu savu mērķi. Laika gaitā viņas neatlaidība un darba spējas ir novērtētas ar nozīmīgiem apbalvojumiem dažādos vietējos un starptautiskos konkursos. Tas nenozīmē, ka Sandra snauž uz godkārības lauriem. Viņa turpina neatlaidīgi strādāt, šobrīd viņa studē Latvijas Mākslas akadēmijas profesionālajā Doktorantūrā un gatavojas jaunām izstādēm ārvalstīs.

Izstādē eksponēti darbi no sērijām “MELANHOLIJA”, “NOSTALĢIJA”, kas pievēršas noslēgtu, atsvešinātu, dažkārt vientuļu dzīvi apliecinošu vietu, to arhitektūras un fiktīvu sadzīvisku sižetu radīšanai, skatītājam piedāvājot vērotāja lomu. Savukārt, sērija “Nenotikušās izstādes” aktualizē mākslinieka profesijas problemātiku, caur dažādu izstāžu ideju vizualizēšanu glezniecības medijā tiecoties atklāt, cik mikroskopiska daļiņa no visām šīm idejām kādreiz tiek realizēta dzīvē, un arī rast atbildi uz jautājumu, vai tas vispār būtu nepieciešams. Tāpat sērija “Nenotikušās izstādes” ietver sevī gan pārdomas par to, ko nozīmē būt veiksmīgam māksliniekam, gan to, ko nozīmē būt sievietei – māksliniecei.

Sandra Strēle dzimusi 1991. gadā. 2016. gadā absolvējusi LMA, iegūstot maģistra grādu glezniecības nodaļā, kā arī vienu semestri studentu apmaiņas programmas ietvaros pavadījusi Antverpenes Karaliskajā tēlotājmākslas akadēmijā. Viņa ir saņēmusi Borisa un Ināras Teterevu fonda vizuālās mākslas stipendiju (2012), Brederlo fon Sengbuša mākslas balvu (2014), SEB bankas stipendiju glezniecībā (2016), prestižas stipendijas no fonda The Elizabeth Greenshields Kanādā (2019, 2021), Jaunā gleznotāja balvu (2019). Sandra Strēle ir rīkojusi vairākas personālizstādes, piedalījusies grupu izstādēs un mākslinieku rezidencēs Itālijā, Norvēģijā, Indijā, Beļģijā, Vācijā, Francijā un citur.

Veidojot unikālu jauno Latvijas mākslinieku darbu kolekciju, “Grand Poet” katras izstādes noslēgumā iegādājas vienu izstādes apmeklētāju novērtētāko gleznu un iekļauj to viesnīcas mākslas kolekcijā “Grand Poet Art Collection”.

“Mākslai ir nezūdoša vērtība, tāpēc mēs ar patiesu prieku atbalstām jaunos Latvijas māksliniekus, kas šajā saspringtajā laikā spēj mūs iedvesmot. Sandras Strēles mākslas darbs būs lielisks papildinājums viesnīcas jauno Latvijas mākslinieku darbu kolekcijai,” stāsta “Grand Poet” vadītājs Māris Alnis, piebilstot, ka darbus var novērtēt ikviens galerijas apmeklētājs, piešķirot sirdij tuvākajam darbam uzlīmi – monētu 5 grandu vērtībā. Balsojuma uzlīmes iespējams saņemt “Grand Poet”.

Foto: publicitātes (L.Vīksne)

TOP Komentāri

avatar