Bērnudārza vadītāja: Pirmsskolas un pandēmija – kā veiksmīgi turpinājās mācības

Aizvadītajā nedēļā daudzās Latvijas pirmsskolās notika izlaidumi. Laikā, kad daudzas iestādes, tajā skaitā skolas, strādāja attālināti, pirmsskolas savu darbību nepārtrauca, turpinot strādāt klātienē un nodrošinot nepārtrauktu pirmsskolas izglītības pakalpojumu. Uzskatu, ka pirmsskolu darbinieki ir pelnījuši vislielāko atzinību, jo, strādājot klātienē, pakļāva sevi riskam inficēties. Protams, darbinieku vidū bijuši saslimšanas gadījumi, tomēr pirmsskolas izglītības iestādes spējušas nodrošināt iespēju apmeklēt bērnudārzu visiem bērniem, kuriem tas bija un ir nepieciešams, ievērojot visus epidemiologu ieteikumus, norāda Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde “Madariņa” vadītāja Rasma Purmale.

Sekmē bērnu patstāvību

Lai izvairītos no iespējas inficēties, pirmsskolā tika izstrādāti četri algoritmi, kā bērni rīta cēlienā tiek sagaidīti un pēcpusdienas cēlienā pavadīti no pirmsskolas, lai mazinātu kontaktēšanās iespēju. Labos laika apstākļos jau no plkst. 7.00   bērni tika un tiek sagaidīti ārā. Tāda pati kārtība ir arī pēcpusdienā – bērni pēc launaga dodas ārā. Dežurējošie skolotāju palīgi nepieciešamības gadījumā var palīdzēt bērniem noģērbies un saģērbties, kad vecāks ir atnācis pakaļ, iekams bērni ir devušies ārā. Tas, ka vecāki nepavada bērnu uz ģērbtuvi, ir sekmējis bērnu patstāvību – izrādās, ka bērns, kurš vecāku ieskatā neprot noģērbties vai apģērbties, var visu paveikt pats! Daudzos bērnos tas radīja gandarījumu un prieku par savu veikumu. Tomēr, ja vecāki uzskata, ka  bērns ir jāpavada, ienākot telpās, tas netiek liegts, bet vecākiem jāievēro epidemioloģiskie nosacījumi: jālieto maska, bahilas un jādezinficē rokas.

Ikdienas darbošanās plūsmās

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, iekštelpās bērni lielākoties uzturējās tikai savās grupās kopā ar pedagogu un skolotāja palīgu, bet koplietošanas telpas apmeklēja plūsmās, piemēram, dodoties uz ēdamzāli, vestibilu vai tml. Par laimi, āra teritorija mūsu gadījumā ir pietiekami liela, lai pietiktu vietas lielam skaitam bērnu un būtu iespējas ievērot distanci.

Covid -19 pozitīvās blaknes – vairāk laika svaigā gaisā

Arī iepriekš bērni daudz laika ir pavadījuši ārā, bet Covid-19 laikā it īpaši, jo lielākā daļa rotaļnodarbību notiek ārā. Rezultātā ieguvām iespēju regulāri vēdināt telpas, turklāt bērni norūdījās, tāpēc bija arī pozitīvais rezultāts – šogad bija ļoti maz saaukstēšanās gadījumu. Pandēmijas laikā novērojām, ka bērni neslimoja ar vēdera vīrusiem. Visticamāk tāpēc, ka gan ģimenē, gan pirmsskolā esam pastiprināti pievērsušies personiskās higiēnas ievērošanai, īpaši roku mazgāšanai. Protams, par roku mazgāšanas nozīmi audzēkņiem atgādinājām arī iepriekš, taču pandēmija aktualizēja šo jautājumu.

Arī pirmsskolas ir atbildīgas

Esam dzirdējuši viedokli, ka pirmsskolās vakcinēšanās aktivitāte ir zemāka kā skolās, ka pirmsskolu darbinieki nav tik atbildīgi u.tml. Domāju, ka esam gana atbildīgi. Šādu uzskatu, iespējams, rada, tas, ka dažādās aptaujās parasti ir divi jautājumi: vēlas – nevēlas vakcinēties, vakcinēti – nevakcinēti. Jāsaprot, ka ir daļa cilvēku, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar vakcinēties, piemēram, veselības apstākļu dēļ. Iespējams, ka pirmsskolās ir mazāks skaits vakcinēties gribētāju, jo visu pandēmijas laiku esam strādājuši klātienē un ir radusies izjūta, ka vīruss nav tik bīstams, ka mūs tas neskar un neskars. Arī mūsu pirmsskolu tas neskāra līdz aprīļa beigām. Protams, pārdomas par vakcināciju un tās sekām raisīja arī publiskas diskusijas par tobrīd pieejamo AstraZeneca vakcīnu.

75% pedagogu – vakcinēti

Kad radās iespēja vakcinēties ar citu vakcīnu, mūsu kolektīvs to izmantoja – pieteicās kolektīvai vakcinācijai. Manuprāt, tieši kolektīva vakcinācija sekmēja daudzu kolēģu gatavību potēties. Vakcinējoties kolektīvi, katram individuāli nav jāmeklē vakcinācijas vieta, jādomā, kā tur nokļūt u.tml. Protams, kolektīvai vakcinācijai ir riska faktors. Mūsu pirmsskolā tikai vienam darbiniekam pēc vakcinēšanās nācās ņemt brīvdienu, lai vienu dienu pavadītu mājās, bet visi pārējie, kuri vakcinējās, neizjuta nekādas izmaiņas pašsajūtā. No mūsu pedagogu kolektīva jau 75% ir vakcinēti, vēl daži – pieteikušies individuāli un gaida rindā. Vakcinēti ir arī skolotāju palīgi un saimnieciskie darbinieki. Domāju, ka arī vadītājam ir ļoti būtiska loma, lai rosinātu darbiniekus vakcinēties – ir jārāda piemērs. Pati esmu vakcinēta ar AstraZeneca ražoto vakcīnu.

Iespēja atgriezties ikdienas dzīvē

Mēs visi vēlamies atgriezties normālā dzīvē – pirmsskolā organizēt kopīgus pasākumus, satikt savus mīļos un tuvos, apmeklēt teātrus un citus pasākumus, kā arī doties ceļojumos. Tāpēc aicinu katru būt atbildīgam un padomāt ne tikai par sevi, bet arī par apkārtējiem, lai sekmētu kolektīvās imunitātes iegūšanu. Atbildīgiem jābūt ne tikai pirmsskolu darbiniekiem, bet arī vecākiem un citiem sabiedrības locekļiem.

Autore: Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde “Madariņa” vadītāja Rasma Purmale.

TOP Komentāri

avatar