Bērnu slimnīca uzsāk jaunu deguna dobuma operāciju programmu

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir uzsākusi jaunu hoānu atrēziju operāciju programmu bērniem ar iedzimtu kraniofaciālo deformāciju jeb deguna mugurējās daļas sašaurinājumu.

Iedzimts deguna mugurējās daļas sašaurinājums bērniem rodas jau augļa periodā, kad nepārdalās savienojums, kas atdala muti no deguna. Tas izpaužas kā apgrūtināta vai neiespējama elpošana caur degunu, nefunkcionējot vienai vai abām deguna elpceļu pusēm. Visbiežāk par to liecina tādi simptomi kā apgrūtinātas elpošanas epizodes raudot, skaļa elpošana, ēšanas problēmas un deguna tecēšana.

Uzsākot jauno deguna dobuma operāciju programmu, Bērnu slimnīcā pašlaik jau veikta pirmā minimāli invazīvā operācija endoskopijas kontrolē – tā notiek ar specializētu instrumentu palīdzību, nodrošinot tiešo procedūras vizualizāciju.

Bērnu slimnīcā pielietotā metode ļauj būtiski samazināt ar operāciju saistītos riskus, iespējamās komplikācijas un rētošanos pēcoperācijas periodā. Salīdzinot ar iepriekš Latvijā izmantotajām tehnoloģijām, ķirurģiska manipulācija endoskopijas kontrolē jeb izmantojot vizualizāciju ekrānā, ir maztraumatiska un piedāvā daudz ātrākus atlabšanas rezultātus. Ja iepriekš procedūru pacientam bija nepieciešams atkārtot 2 līdz 4 reizes, tad Bērnu slimnīcā pielietotā metode palīdz izslēgt atkārtotas manipulācijas nepieciešamību.

Pirmo iedzimtas kraniofaciālās deformācijas operāciju ar endoskopijas iekārtu palīdzību Bērnu slimnīcā veica otolaringologs Ligita Kupica, piedaloties otolaringologam Kristinai Karganovai, neiroķirurgam Baselam Jakubam Vahbem, anesteziologam reanimatologam Larisai Semčenko, Intensīvās terapijas un anestēzijas māsai Lindai Dobrei, un operāciju māsām Marijai Maļcevai un Sabīnei Verbickai.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar