Austiņu ceļvedis: Ko paturēt prātā, izvēloties jaunas austiņas pusaudzim?

Pusaudžu vecāki zina, cik svarīgi ir sekot līdzi tendencēm, kas valda vienaudžu vidū. Viena no šādām tendencēm ir bezvadu austiņas, kas jauniešu vidū gūst arvien lielāku popularitāti, jo dod iespēju netraucēti klausīties iecienīto mūziku, baudīt audio un video saturu, kā arī mācīties vai virtuāli sazināties ar draugiem un būtiskākais – darīt to visu nesatraucoties par piņķerīgiem vadiem. Austiņas ir lieliska dāvana jebkuram pusaudzim gan dzimšanas dienā, gan noslēdzoties mācību gadam, bet piedāvājuma klāsts ir plašāks kā jebkad. Kā orientēties daudzveidīgajā piedāvājumā un izvēlēties sava bērna vajadzībām atbilstošākās austiņas?

“Mūsdienās, īpaši pusaudžiem, austiņās svarīga ir ne tikai skaņas kvalitāte, bet arī tas, cik tās ērti turas ausīs un vai atbilst vispārpieņemtajām modes tendencēm pusaudžu vidū. Tā kā arī tehnoloģiju izstrādātāji apzinās šo faktu, veikalos atrodamā produktu daudzveidība ir milzīga un vecākiem var būt grūti tajā orientēties. Taču, paturot prātā dažus kritērijus, perfekto austiņu meklējumi būs sekmīgāki,” stāsta Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā, un dalās ar pieciem kritērijiem, kurus apdomāt pirms pirkuma veikšanas.

Austiņu veids: uz ausīm vai ausīs?

Austiņas var iedalīt dažādās kategorijās, bet, vērtējot no ērtības viedokļa, var izdalīt divus veidus – austiņas, kas paredzētas ievietošanai ausu kanālā, un austiņas, kas paredzētas uzlikšanai uz ausīm.

“Abiem šiem veidiem ir savi plusi un mīnusi – viss atkarīgs no izmantošanas mērķa. Bet, ņemot vērā, pusaudžu aktualitātes un dzīvesveidu, es ieteiktu izvēlēties austiņas, kas liekamas ausu kanālā. Pirmkārt, tāda veida austiņu izmērs ir parocīgi mazāks, tāpēc var ērti nēsāt bikšu kabatā. Otrkārt – šāda veida austiņas ir īpaši populāras šobrīd, tāpēc pusaudzis jutīsies priecīgāks par dāvanu, kas palīdz viņam sekot līdzi modes tendencēm,” skaidro A. Jekimovs.

Šādas austiņas arī nepiesaistīs lieku apkārtējo uzmanību, jo, uzmetot pirmo acu skatienu, tās pat nevar pamanīt. Ausīs liekamās austiņas ir arī daudz parocīgākas un piemērotākas dažādām dzīves situācijām, piemēram, gan mājās, spēlējot datorspēles, gan ārā, pavadot laiku kopā ar draugiem. Tās sniedz svarīgu priekšrocību – brīvu mobilitāti. Turpretī austiņas, kas tiek uzliktas uz ausīm, ir daudz lielākas, neparocīgākas, tāpēc biežāk tiek izmantotas mājās, jo ir neērti pārnēsājamas.

Austiņas ar vadu vai bez?

Nākamais solis ir apdomāt savienojuma veidu. Šobrīd pārdošanā ir pieejamas gan ar vada savienojumu, gan Bluetooth, bet par jauno tirgus standartu ir kļuvušas tieši bezvadu austiņas.

“Nevērtējot tikai popularitātes faktoru vien, bezvadu austiņām ir arī daudzas citas priekšrocības. Tās ir daudz ērtāk lietojamas, jo nav jāvelta laiks vadu atpiņķerēšanai. Nav arī jāpaļaujas uz vada un savienotāja stāvokli, kas ar laiku var nolietoties un negatīvi ietekmēt skaņas kvalitāti. Tāpat ērtību nodrošina pats savienošanās process, jo lietotāja iesaiste ir nepieciešama tikai, lai ievietotu austiņas ausīs – tālāk tās pašas automātiski savienojas ar viedtālruni, tādējādi izvairoties no apgrūtinošām papildu darbībām,” stāsta A. Jekimovs.

Skaņas kvalitāte: ko paturēt prātā?

Kad pirmie kritēriji ir izvirzīti, laiks izpētīt skaņas iespējas. Lai austiņu plašajā klāstā neapjuktu un atrastu pusaudža vajadzībām labāko risinājumu, A. Jekimovs iesaka izpētīt dažādus tehnoloģiju ekspertu veiktos apskatus un lietotāju atsauksmes internetā.

“Skaņu parametru tehniskie apraksti var būt mulsinoši daudziem, tāpēc, ja ir tāda iespēja, es iesaku izmēģināt austiņas dzīvē – aizņemoties no draugiem vai apskatot tirdzniecības vietās, kad tas būs iespējams. Izmēģinot austiņas uz paša ausīm, būs lielāka izpratne par to, kurš modelis piedāvā labāko audio skanējumu,” izsakās A. Jekimovs.

Ja tomēr nav iespējas pārbaudīt ierīci pašam, tad eksperts iesaka analizēt citu lietotāju atsauksmes tiešsaistē. Šeit būtiski ir izskatīt informāciju no uzticamiem avotiem, piemēram, salīdzinot par produktu sniegto informāciju maksas apskatos ar video blogeru viedokli.

Apkārtējo trokšņu dzirdamība – vai tam ir nozīme?

Austiņu skaņas izolācija – funkcija, kas nosaka, cik labi austiņas ierobežo ārējās skaņas – patērētājiem vienmēr ir bijusi svarīga. Bet salīdzinoši nesen tehnoloģiju ražotāji ieviesa aktīvo trokšņu slāpēšanas funkciju, kas skaņas izolāciju ir pacēlusi pakāpienu augstāk.

“Aktīvo trokšņu slāpēšanas funkcija nomāc apkārtējās skaņas ar īpaša filtra palīdzību, tādējādi uzlabojot audio skanējumu. Šī funkcija ir svarīga ne tikai dzidrākam mūzikas skanējumam, bet arī tālruņa zvaniem – apkārtējie trokšņi tiek slāpēti un cilvēks otrā zvana pusē spēj daudz labāk saklausīt sarunu biedra teikto. Šādas austiņas noderēs arī attālināto mācību procesā, lai netraucēti spētu uztvert skolotāja teikto un otrādi – skolotājs un klasesbiedri spēs skaidri saklausīt pusaudža teikto,” stāsta A. Jekimovs, uzsverot trokšņu slāpēšanas funkciju pusaudžiem domātās austiņās.

Darbības laiks – jo ilgāk, jo labāk

Agrāk par lielāko bezvadu austiņu trūkumu tika uzskatīts to īsais akumulatora darbības laiks, kas ļāva austiņas nepārtraukti lietot salīdzinoši neilgu laiku. Mūsdienās bezvadu austiņu ražotāji šo trūkumu ir novērsuši, tāpēc tās ir lieliski piemērotas pusaudžu aktīvajai ikdienai.

“Galvenais faktors šim kritērijam ir tas, cik ātri austiņas uzlādēsies un cik ilgs būs darbības laiks pēc tam. Šobrīd tehnoloģiju tirgus ir pārpildīts ar dažādiem risinājumiem, lai atbilstu katra lietotāja prasībām, piemēram, Huawei FreeBuds 4i pēc uzlādes darbības laiks ir līdz pat 10 stundām. Ilgs darbības laiks būs lietderīgāks jauniešu dinamiskajam dzīvesveidam un spēs būt līdzās gan ikdienas izklaidēs, gan mācībās vairāku stundu garumā, tāpēc ir vērts pētīt padziļinātāk ražotāju piedāvātās iespējas,” skaidro A. Jekimovs.

Vadoties pēc šiem kritērijiem, atrast piemērotākās austiņas savam bērnam būs tīrais nieks, bet svarīgi ir paturēt prātā arī viņa paustās vēlmes. Dienas beigās nekas neiepriecinās jūsu atvasi vairāk, kā dāvana, kuru viņš pats ir izvēlējies, tāpēc kopā analizējiet katru kritēriju, lai nonāktu pie labākā risinājuma.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar