Atsvaidzinām mājokļa izskatu: kas jāzina, krāsojot sienas

Pavasarī daudzi steidz ienest svaigas vēsmas savā mājoklī – veic ģenerāltīrīšanu, pārveido telpu iekārtojumu un izskatu. Viens no veidiem, kā pašu spēkiem pārvērst mājas līdz nepazīšanai, ir pārkrāsot sienas. Pirms ņemat otu vai rullīti un ķeraties pie darba, aicinām ielūkoties vērtīgos ieteikumos, ko sagatavojuši krāsu eksperti no “Vivacolor” un mājokļu attīstītāja “Bonava Latvija”.

Gatavojoties sienu krāsošanai, vērts padomāt ne tikai par toņiem un interjera dizaina tendencēm, bet arī par izvēlēto krāsu sastāvu. Mūsdienās apdarei izmanto divu veidu krāsas – veidotas uz šķīdinātāja vai ūdens bāzes. Šķīdinātāja bāzes krāsās kā atšķaidītāju izmanto lakbenzīnu jeb vaitspirtu, kas, izgarojot telpā, var nedaudz ietekmēt cilvēku pašsajūtu. Savukārt ūdens bāzes krāsās atšķaidītāja vietā izmanto ūdeni, tādēļ tās ir ne tikai draudzīgākas apkārtējai videi, bet arī ātri žūstošas, noturīgas, un siena pēc tam ir vieglāk tīrāma.

Lai krāsas uz ūdens bāzes nodrošinātu gaidīto rezultātu, ir vairāki svarīgi soļi, kurus nepieciešams ievērot, gan gatavojoties, gan veicot krāsošanu.

Pareizā toņa izvēle

Piemeklējot apdares krāsu, ņemiet vērā telpu un paredzamo sienas nodilumu. Dzīvojamās istabās un guļamistabās vislabāk iederēsies bēšie toņi, jo tie rada neuzbāzīgu atmosfēru, vienlaikus arī paslēpjot nelielas sienu nepilnības. Savukārt telpās, kur sienas jātīra biežāk, piemēram, gaitenī vai virtuvē, gudra izvēle būs krāsa ar satīna spīdumu, kas būs noturīgāka un ar intensīvāku toni.

Telpas sagatavošana darbiem

Vispirms mēbeles jāpārvieto uz telpas vidu, lai nodrošinātu brīvu vietu krāsošanai. Tad noklājiet grīdu ar krāsu necaurlaidīgu papīru. Ja līstes, elektrības rozetes un gaismas slēdžus nav iespējams noņemt, rūpīgi nolīmējiet tos ar kvalitatīvu līmlenti. Noņemiet līmlenti uzreiz pēc krāsošanas, lai izvairītos no krāsas atplēšanas vai robotām malām.

Virsmas sagatavošana un gruntēšana

Ja sienas jau iepriekš ir krāsotas, tās vispirms jānomazgā ar šim mērķim paredzētu līdzekli. Notīriet no virsmas visus netīrumus un taukus, tas nodrošinās labāku saķeri ar jauno krāsu. Jebkurus caurumus un skrāpējumus aizšpaktelējiet ar piemērotu špakteļtepi. Ļaujiet špaktelei nožūt, noslīpējiet to un noslaukiet slīpēšanas putekļus.

Uzklājot gruntskrāsu vienā līdz divās kārtās, panāksiet, ka krāsas virskārta labāk pieķersies pie sienas un radīs vienmērīgāku rezultātu. Augsta gaisa temperatūra un zems gaisa mitrums telpā ievērojami paātrinās krāsas žūšanas laiku. Ja iespējams, krāsošanas laikā samaziniet temperatūru telpā.

Piemērots aprīkojums

Krāsotas sienas visbiežāk ir gludas. Lai to panāktu, jāizvēlas krāsošanas rullis ar īsu plūksnu, piemēram, gludām virsmām paredzētu filca rulli ar mikrošķiedru.

Krāsošana

Vispirms izmantojiet otu vai mazu rulli, lai nokrāsotu sienu stūrus un malas. Akcentu vietas griestos vai sienu stūros visvieglāk ir iezīmēt ar marķēšanas rīku vai līmlenti. Izmantojiet līmeņrādi, lai pārliecinātos, ka līmlente ir pielīmēta taisni. Krāsojiet pa vienai sienai, lai krāsojuma malas neizžūtu.

Vienmēr sāciet krāsot no stūra un riņķojiet pa virsmu, pabeidzot sākuma punktā. Izmantojot pietiekami daudz krāsas, ar rulli pakāpeniski ejot uz priekšu un atpakaļ, no grīdas līdz griestiem. Uzreiz pēc krāsošanas izlīdziniet klājumu, rullējot no augšas uz leju un pārejot pāri arī tikko krāsotajai daļai, kamēr krāsa ir mitra. Lai iegūtu vienmērīgu, skaistu apdari, rūpīgi jāuzklāj divas kārtas.

Pirms pārbīdāt atpakaļ vietā mēbeles un iekārtojat telpu, pārliecinieties, ka sienas ir nožuvušas un telpa rūpīgi izvēdināta.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar