Ātruma kontroles maratons: par pārkāpumiem ceļu satiksmē medaļas nepasniedz

Arī šogad, nu jau piekto gadu pēc kārtas, Valsts policija piedalīsies īpašā 24 stundu akcijā – Eiropas ceļu policijas tīkla (TISPOL) rīkotajā ātruma kontroles maratonā. Sākot no trešdienas, 3.aprīļa, pulksten 6.00 rītā visā valsts teritorijā ceļu policija 24 stundas pievērsīs pastiprinātu uzmanību atļautā braukšanas ātruma ievērošanai.

Lai gan ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontrole notiek arī ikdienā, šo trešdien no pulksten 6.00 rītā kopumā 26 Eiropas ceļu policijas tīkla dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, vienlaicīgi tiks rīkots 24 stundu atļautā braukšanas ātruma kontroles maratons. Šādas akcijas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību, ka atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana rada bīstamību drošai ceļu satiksmei.

Ik dienas uz Latvijas ceļiem policisti pieķer vidēji 200 autovadītājus, kuri neievēro atļauto braukšanas ātrumu. Kopumā 2018.gadā Valsts policija sastādījusi nepilnus 73 tūkstošus administratīvā pārkāpuma protokolus par ātruma pārsniegšanu. Jāpiebilst gan, ka šis skaitlis neiekļauj ar fotoradariem pieķertos ātrumpārkāpējus.

“Šī akcija vienmēr ir bijusi preventīva rakstura pasākums – mēs brīdinām, ka pastiprināti uzraudzīsim satiksmi, tādējādi atturot transportlīdzekļu vadītājus no pārkāpumu izdarīšanas. Tomēr, neskatoties uz brīdinājumiem, kā ikdienā, tā arī akcijas laikā nākas novērot, ka to autovadītāju skaits, kas pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, ir nepiedodami liels,” norāda Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. Pērn ātruma kontroles maratona laikā likumsargi fiksējuši 636 ātrumpārkāpējus, kā arī novērojuši, ka autovadītāji bijuši naski uz citiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

“Par ātruma rekordiem un rupjiem pārkāpumiem ceļu satiksmē medaļas neviens nepasniedz. Bet pārgalvīga rīcība uz ceļa var beigties arī traģiski, tāpēc ar šādām akcijām mēs vēlamies likt autovadītājiem aizdomāties par savu atbildību, piedaloties ceļu satiksmē – vai izvēlētais ātrums neapdraudēs pašu un citus ceļu satiksmes dalībniekus?” piebilst Normunds Krapsis.

Valsts policija atgādina, ka atļautais braukšanas ātrums, kā arī citas ceļu satiksmes noteikumu prasības jāievēro ne tikai ātruma kontroles maratona laikā, bet arī ikdienā.

 

Valsts policija

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar