Aptauja: Latvijas sievietes biksēs jūtas ērtāk, nekā svārkos

Kā izvēle valkāt svārkus vai kleitu ietekmē sievietes pašsajūtu? Atbilde uz šo jautājumu noskaidrota Latvijas ekonomiski aktīvo sieviešu aptaujā, un izrādās – 42% aptaujāto biksēs jūtas ērtāk. Lai gan stereotipiski pieņemts uzskatīt, ka svārku vai kleitas valkāšana padara sievieti pašpārliecinātāku, tikai 16% sieviešu atzīst, ka tā patiešām ir. 

Modes un dzīvesstila tirdzniecības centra “Spice” pasūtītajā aptaujā* vien 8% sieviešu atzīst, ka kleitā jūtas komfortablāk, nekā biksēs. Iemesli, kāpēc priekšroka tiek dota biksēm, nevis svārkiem vai kleitai, ir dažādi. Visbiežāk tiek minēti Latvijas mainīgie laikapstākļi – aukstumā un lietū vai sniegā biksēs patiešām ir ērtāk un siltāk. Daudzām nepatīk vilkt zeķubikses un ir grūtības piemeklēt atbilstošus un modernus svārku un kleitu modeļus. Nopietns arguments ir arī grūtības izvēlēties svārkiem vai kleitai atbilstošus apavus. 

Dienām kļūstot arvien siltākām un saulainākām, modes un dzīvesstila tirdzniecības centrs “Spice” jūnijā aicina sievietes iesaistīties izaicinājumā “30 dienas svārkos”. Tā ietvaros sievietes tiek mudinātas dot priekšroku svārkiem, nevis biksēm. Un, lai palīdzētu orientēties aktuālo kleitu un svārku modeļos, “Spices” stiliste Dace Bahmane ir sagatavojusi desmit stilīgāko vasaras kleitu un svārku modeļu apskatu. Vairs nekādu atrunu! 

TOP 10 vasaras kleitas un svārki

  1. Asimetrija plecu daļā
    Garas un brīvi krītošas kleitas ar asimetrisku risinājumu augšdaļā, kas koķeti atsedz vienu plecu, ir piemērotas jebkurai dzīves situācijai. Dienai pilsētā kombinē ar sandalēm – derēs gan smalkas, gan masīvas formas, bet, dodoties uz viesībām, tēlu šikāku padarīs kurpes uz papēža.
  2. Sarkanā – sezonas top krāsa
    Kleita sarkanā krāsā ir šīs sezonas “must have”. Nav svarīgi – īsa vai gara, augumam pieguloša vai brīvi plandoša, ar savilkumiem vai bez.. Svarīgākais, lai tā ir sarkana. “Nebaidieties to kombinēt ar izteiksmīgiem aksesuāriem, turklāt vēlams, lai arī kurpes un soma ir sarkanā krāsā,” iesaka stiliste Dace Bahmane.
  3. Zirnīšu raksts
    Zirnīši, punktiņi, pumpiņas… Lūk, raksts, kas šosezon svin savu uzvaras gājienu! “Tas ir īpaši parocīgs, veidojot tēlu “La dolce vita” stilstikā,” saka stiliste Dace Bahmane un piebilst, ka izvēloties kleitu šajā rakstā, jāņem vērā auguma aprises – jo apjomīgāks augums, jo lielāki punktiņi. Pretējā gadījumā riskējat izskatīties komiski.
  4. Drapērija dekoltē zonā
    Aktuālas kleitas ar drapēriju dekoltē zonā. Šis stilistiskais risinājums sastopams visos iespējamos materiālos un tekstūrās – sākot no šifona, beidzot ar fliteriem. Lai dodoties ikdienas gaitās neriskētu izskatīties pārāk saposusies, līdzsvarojot tēlu, šādu kleitu kombinē ar apaviem uz neliela papēža.
  5. Zvērādas raksti
    Sekojot 2000. gadu vibrācijai modē, šovasar ir ļoti aktuāli leopardādas un citu zvērādu raksti. “No leopardādas raksta nevajag baidīties. Piemeklējot atbilstošus aksesuārus, piemēram, smagnējas sandales, tas kļūst lakonisks un nebūt nav vulgārs vai agresīvs,” iedrošina stiliste.
    6. Rokdarbi
    Tamborētas un adītas kleitas kļuva aktuālas jau pērn un šosezon ir viena no vadošajām modes tendencēm. Izvēloties šādu kleitu, vērts atcerēties divas likumsakarības – pirmkārt, tamborējums piešķir figūrai apjomu, otrkārt – jo blīvāks raksts, jo kleita atbilstošāka atpūtai ne tikai pludmalē.
  6. Piegulošas trikotāžas kleitas
    Ļoti aktuālas arī piegulošas un lakoniskas trikotāžas kleitas ar atsauci uz pagājušā gadsimta 90. gadiem. Labā ziņa – šāda tipa kleitas ir universālas un, piemeklējot atbilstošus aksesuārus, tajā var doties gan ikdienas gaitās, gan uz ballīti. Sliktā – tā izcels visas figūras nepilnības.
  7. Īsi balonsvārki
    Ja priekšroku dod mini, šovasar izvēlies balonsvārkus. Lielākoties tie sastopami baltā un melnā krāsā, un valkājami uz gurniem. “Romantiskās sporta drāmas “Sāncenši” iespaidā aktuāli arī īsi svārki ar ielocēm un tenisa vēsmas modē,” piebilst stiliste.
  8. Gari, kupli svārki
    Gari, kupli svārki ar ielocēm būs universāls garderobes papildinājums, jo tos var apspēlēt dažādi – valkāt gan uz gurniem, gan viduklī, veidojot dažādus tēlus. Šādi svārki labi izskatīsies ar sandalēm, iešļūcenēm un kurpēm uz maza papēdīša.
  9. Gari, pieguloši svārki
    Arī gari, pieguloši svārki ir modē. Valkā ar sandalēm vai kurpēm uz papēža. Visdrošāk garus, piegulošus svārkus izvēlēties ar šķēlumu vai savilkumu sānā, jo tas tēlam piešķir jauneklīgumu.

* Latvijas sieviešu aptauju pēc modes un dzīvesstila tirdzniecības centra “Spice” pasūtījuma veica pētījumu kompānija “Norstat”.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar