Aptauja: Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju neatšķir limonādi no enerģijas dzēriena

Lai gan izpratne par enerģijas dzērienu apriti Latvijā ir pieaugusi, joprojām liela daļa – 49% Latvijas iedzīvotāju – tos neatšķir no citiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, liecina AS “Aldaris” un pētījuma centra “Norstat Latvija” veiktā aptauja par dažādu dzērienu patēriņa tendencēm Latvijā. Savukārt, katrs sestais Latvijas iedzīvotājs nav informēts par enerģijas dzērienu aprites ierobežojumiem, piemēram, aizliegumu tos iegādāties personām, kuras jaunākas par 18 gadiem.

Atšķirībā no bezalkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, limonādēm, enerģijas dzērieniem pievienotas stimulējošas sastāvdaļas – kofeīns, taurīns vai ginka ekstrakts, par ko ir informēti 96% aptaujas dalībnieku. Saskaņā ar Enerģijas dzērienu aprites likumu produkts uzskatāms par enerģijas dzērienu, ja kopējais kofeīna daudzums pārsniedz 150 mg/l un kas satur vismaz vienu vai vairākas stimulējošas vai tonizējošas vielas, piemēram, taurīnu, inozitolu, guarāna alkoloīdus, ginka ekstraktu. 

Ražotāja pienākums ir norādīt visas produkta sastāvdaļas uz etiķetes. Domājot par atbildīgu attieksmi pret patērētāju, ir svarīgi skaidri definēt robežu – kas ir un kas nav enerģijas dzēriens. Tāpēc ar dažādiem līdzekļiem aktīvi skaidrojam, ka, piemēram, mūsu ražotais “Super Manki” ir limonāde, nevis enerģijas dzēriens. Novērojumi liecina, ka visvairāk šo produktu ir iecienījuši bērni, kuri ir izpētījuši produktu un zina tā sastāvu. Pārpratumi rodas pieaugušo vidū, ko apliecina arī aptaujas rezultāti, kas nozīmē nepieciešamību turpināt skaidrojošo darbu par produktu,” skaidro AS “Aldaris” Baltijas zīmolu vadītāja Marika Ūdre.

Viens no drošākajiem veidiem, kā pārliecināties par produkta izcelsmi, ir iepazīties ar produkta sastāvu. “Bezalkoholisko dzērienu ražotāji vai pārdevēji bez izņēmuma norāda visas produkta sastāvdaļas. Tās ir redzamas uz etiķetes, un enerģijas dzērienam raksturīgo sastāvdaļu “Super Manki” sastāvā nav,“ turpina M. Ūdre. 

Viena bundžiņa enerģijas dzēriena var saturēt aptuveni 160 mg kofeīna, kamēr Eiropas Pārtikas drošības iestādes rekomendē vienpadsmitgadīgam bērnam dienā uzņemt ne vairāk kā vidēji 105 mg kofeīna.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar