Aptauja: attālināti strādā aptuveni puse Latvijas iedzīvotāji

Mobilo sakaru operatora “Tele2” un pētījumu kompānijas “BERG Research” veiktā aptauja liecina, ka pusei Latvijas iedzīvotāju (50,4%) darba devējs šajā ārkārtējās situācijas laikā ļauj strādāt attālināti. Nedaudz lielākas iespējas veikt darbu attālināti ir publiskajā sektorā strādājošiem (53%), salīdzinot ar 47% privātajā sektorā strādājošo. Vismazāk iespēju (33%) strādāt attālināti ir tirdzniecības nozares darbiniekiem.

Ārkārtas situācija un darbs no mājām nes līdzi arī zināmus izaicinājums, un to apliecina arī veiktā aptauja. Proti, 54% Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī viņiem ir kritusies darba produktivitāte.

“Lai veiksmīgi strādātu attālināti, ir nepieciešams gan piemērots tehniskais nodrošinājums, gan arī tāda uzņēmuma darba kultūra, kas iepriekš veicinājusi darbiniekus patstāvīgam darbam. Ja raugāmies uz aptaujas rezultātiem, tad redzam, ka 58% iedzīvotājiem darba devējs nodrošina datortehniku, 38% – instruē par attālinātās saziņas risinājumiem, savukārt trešdaļai jeb 32% darba devējs apmaksā mobilos sakarus,” saka “Tele2” personāla vadītāja Aija Bite-Ozere, piebilstot, ka tehniskais nodrošinājums noteikti var būt viens no lielākajiem šķēršļiem, ja dators, piemēram, ir jādala ar citiem ģimenes locekļiem. 

“Lai neciestu produktivitāte uzņēmumiem ir svarīgi arī šajā laikā parūpēties, lai darbiniekiem būtu elastīgs darba laiks, ja mājās vienlaikus atrodas arī bērni, kuri prasa rūpes un kuriem notiek attālinātais mācību process. 68% no tiem, kuri veic darba pienākumus attālināti, atzīst, ka darba devējs ļauj strādāt elastīgā darba režīmā, kas ir ļoti apsveicami. Un, kas būtiski, 33% uzņēmumu nodrošina arī emocionālo un psiholoģisko atbalstu,” piebilst A.Bite-Ozere. 

Aptauja arī atklāj, ka mazāku atalgojumu saņēmējiem ir krietni vien mazākas iespējas strādāt attālināti. Darbu attālināti vairāk veic cilvēki ar augstāko izglītību (64%) un augstiem ienākumiem (71%). 

Lai atbalstītu attālināto mācību un darba procesu, “Tele2” martā un aprīlī visiem saviem klientiem, kuriem nav bezlimita pieslēguma, bez papildu maksas ir piešķīris bezlimita mobilo internetu telefonā. Piešķirto datu apjoms mērāms vairāk 2,5 milj. eiro vērtībā. Mobilā mājas interneta pieprasījums šajā laikā palielinājies par 20%.

Iedzīvotāju aptauja veikta no 27. marta līdz 1. aprīlim. Tajā piedalījās 707 respondenti. 

TOP Komentāri

avatar