Aptauja: 95% Latvijas iedzīvotāju kā maltīti mēdz pagatavot sviestmaizes

95% Latvijas iedzīvotāju mēdz kā ēdienreizi pagatavot sviestmaizes, tostarp trešdaļa (33%) tās gatavo katru dienu, liecina “Latvijas Maiznieks” aptauja, kas organizēta sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat”.

40% aptaujāto sviestmaizes gatavo vairākas reizes nedēļā, bet katrs desmitais (11 %) – reizi nedēļā.

Sievietes biežāk sviestmaizes pagatavo citiem; vīrieši – sev

Aptauja rāda, ka sieviešu vidū 64% sviestmaizes mēdz gatavot citiem – bērniem, radiniekiem, partnerim, kamēr vīriešu vidū citiem maltīti pagatavot mēdz 45%. Tikmēr tikai sev maizītes gatavo 36% sieviešu un 55% vīriešu.

Visbiežāk sviestmaizes mēdz gatavot brokastīs (76%), taču katrs desmitais (12%) tās pagatavo arī kā uzkodu starp ēdienreizēm.

“Sviestmaize ir ātri un viegli pagatavojama maltīte, kurā katrs var iekļaut savus iemīļotos produktus. Arī daudzveidīgie maizes veidi – gan ar dārzeņiem, gan proteīnu, gan sieru u.c. piedevām – ikvienam ļauj eksperimentēt ar garšām pēc sirds patikas, padarot sviestmaizes par arvien iecienītāku maltīti. Redzam, ka arvien populārākā ēdienreize ir brokastis, taču aptaujātie mēdz maizītes ēst arī pusdienās un vakariņās, kā arī uzkost ēdienreižu starplaikos,“ pauž Māris Daude.

Desmaizes un siermaizes – visiecienītākās

Aptauja atklāj, ka starp vispopulārākajiem produktiem, ko iedzīvotāji liek uz maizes, ir klasiskā kombinācija – sviests, desa un siers. Sieru sviestmaizēs izmanto 86% aptaujāto, desu – 66% un sviestu – 61%. Populārs produkts ir arī tomāts (52%), šķiņķis (45%), gurķis (41%), kausētais siers (38%) un lasis (32%).

Starp maizes veidiem sviestmaižu pagatavošanai visbiežāk izvēlas sēklu maizi (39%), rudzu maizi (38%) un baltmaizi (35%). Populāra arī tostermaize (17%) un saldskābā maize (16%).

Aptauja tika organizēta tiešsaistē, šā gada maijā aptaujājot 504 iedzīvotājus 18 – 74 gadu vecumā.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar