Aļņu diena Līgatnes dabas takās

Līgatnes dabas takas šo sestdien, 22. oktobrī, plkst. 11.30 aicina ikvienu interesentu uz Aļņa dienu, lai caur dabas ekspertu stāstiem, interaktīvām darbnīcām un spēlēm tuvāk iepazītu Latvijas diženāko zīdītāju.

“Rudens ir briežu dzimtas dzīvnieku bauru jeb kāzu laiks, kad arī aļņi dižojas ar karalisko galvas rotu – ragiem. Šajā laikā dzīvnieki cits citu cenšas sasaukt, izdodot vaidus, kurus sauc par bauriem. Tādēļ šis ir vispiemērotākais laiks, lai iepazītos tuvāk ar majestātiskajiem aļņiem. Tā kā ne visiem tos izdodas redzēt savvaļā, sniedzam iespēju tos aplūkot un iepazīt Līgatnes dabas takās, kā arī uzzināt vairāk par to dzīvesveidu un paradumiem,” stāsta Līgatnes dabas taku dabas izglītības darba speciālists Valters Kinna. 

Pasākumā no plkst. 11.30 līdz 14.30 būs apskatāma dabā atrastu dažādu vecumu aļņu ragu izstāde, ar kuru apmeklētājus iepazīstinās kādreizējais Gaujas Nacionālā parka vides inspektors un dabas pazinējs Uldis Saulītis. Papildu tam apmeklētājiem būs pieejams arī īpašs fotostūrītis, kā arī dažādas tematiskas spēles bērniem un pieaugušajiem. No plkst. 14.30 savā pieredzē ar aļņiem un citiem ragaiņiem dalīsies Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts, dabas fotogrāfs un savvaļas dzīvnieku pazinējs Vilnis Skuja. Viņš pastāstīs, kā labāk izprast aļņu un citu ragaiņu uzvedību savvaļā, lauku viensētās, uz ceļiem un citur.  

Dalība pasākumā iespējama ar Līgatnes dabas taku ieejas biļetēm. Lai izvairītos no liekas drūzmēšanās pie biļešu kasēm, aicinām biļetes iegādāties pirms pasākuma www.bilesuserviss.lv.

Alnis ir lielākais Latvijas dzīvnieks, augēdājs, kura ēdienkarti veido apmēram 60 zālaugu un 30 kokaugu sugas. Aļņu tēviņu augums skaustā var pārsniegt pat divus metrus. Aļņa ragi, kas var svērt pat 20 kilogramus, aug no aprīļa līdz jūlijam vai augustam, bet jau novembrī vai decembrī aļņi tos nomet, lai taupītu enerģiju. Audzējot ragus, tēviņi patērē tikpat daudz enerģijas, cik mātītes grūtniecības laikā. 

Līgatnes dabas takās aļņi veiksmīgi vairojas un ir sagaidījuši jau vairākas veselīgas mazuļu paaudzes. Arī šī gada pavasarī pasaulē nāca divi alnēni, kas jau ir krietni paaugušies.

Foto: Velga Vītola

TOP Komentāri

avatar