Vegāniskais janvāris – augu izcelsmes bumbiņas ar tomātu mērci grieķu stilā
Svētki ziemas sezonā parast tiek svinēti, galdā ceļot tradicionālos ēdienus, kas bieži vien ir visai sātīgi. Tādējādi visai dabiski, ka pēc svētkiem daudzi labprātāk izvēlas pagatavot samērā vienkāršākus ēdienus, kuri nav kalorijām pārbagāti. Tāpēc katru gadu janvārī arvien vairāk cilvēku nolemj mēnesi ēst tikai augu izcelsmes ēdienus un pievienojas tā dēvētajam Vegāniskā janvāra jeb Veganuary izaicinājumam. Tomēr bieži vien pastāv maldīgs priekšstats, ka ilgtspējīgāki pārtikas produkti ir dārgāki un to pagatavošana ir sarežģītāka. IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins pierāda pretējo, daloties ar viegli pagatavojamu augu izcelsmes maltītes recepti.
Viens no šķēršļiem, kas kavē biežāk izvēlēties augu izcelsmes pārtikas produktus, ir ēdiena pagatavošanas sarežģītība. Tomēr IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs norāda, ka ir pieejami uzturvielām bagāti saldēti augu izcelsmes pārtikas produkti, kas var būt lielisks palīgs un vienkāršot ēdiena gatavošanu ikdienā. Piemēram, augu bumbiņas.
“Lielas pārmaiņas sākas ar maziem soļiem vai, šajā gadījumā, ar maziem kumosiem, un mēs uzskatām, ka pārtikai jābūt labai visos aspektos – gan cilvēkiem, gan planētai. Un, lai spertu soli pretī veselīgākam dzīvesveidam, nav nepieciešamas lielas pārmaiņas. Piemēram, alternatīva tradicionālajām gaļas bumbiņām var būt augu bumbiņas, kas garšo kā gaļa un ko var izmantot zupās, sautējumos, makaronu ēdienos un visos citos ēdienos, kuros mēs izmantojam tradicionālās gaļas bumbiņas,” saka IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins.
Viņš dalās ar vienkāršu recepti, ko iespējams pagatavot, izmantojot tikai augu izcelsmes sastāvdaļas.
Sastāvdaļas:
-
Augu bumbiņas
Tomātu mērce
-
500 g sasmalcinātu tomātu
-
100 ml ūdens
-
1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
-
0,5 tējk. agaves nektāra vai kļavu sīrupa
-
0,5 tējk. sāls
-
0,5 tējk. žāvētas raudenes
-
0,5 tējk. melno piparu
Cepti kartupeļi
-
1 kg mazu kartupeļu
-
2 ēd. k. rapšu eļļas
-
1 šķipsniņa sāls
Tzatziki
-
300 ml bieza augu izcelsmes jogurta
-
Puse gurķa
-
1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
-
1 ēd. k. olīveļļas
-
0,5 tējk. sāls
Pagatavošana:
-
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 225 ℃.
-
Sajauc kopā visas tomātu mērces sastāvdaļas. Ļauj tai nostāvēties istabas temperatūrā, līdz tiek pagatavotas augu bumbiņas.
-
Apcep augu bumbiņas uz pannas ar nelielu daudzumu eļļas, līdz tās iegūst brūnu krāsu. Pārlej gatavās augu bumbiņas ar tomātu mērci un 10 minūtes vāri uz lēnas uguns. Ja nepieciešams, atšķaidi ar ūdeni.
-
Kad cepeškrāsnī ir sasniegta vajadzīgā temperatūra, ievieto kartupeļus cepeškrāsns traukā, aplej tos ar olīveļļu, pievieno sāli un samaisi. Cep 25 minūtes vai līdz kartupeļi ir mīksti un tiem ir zeltaini kraukšķīga ārpuse.
-
Kamēr kartupeļi cepas, sāc gatavot tzatziki – rupji sarīvē gurķi. Izspied no tā šķidrumu. Sajauc gurķi, jogurtu, ķiploku un sāli kopā un pārlej ar olīveļļu.
-
Kad viss ir gatavs, pasniedz augu bumbiņas ar ceptiem kartupeļiem, tzatziki un zaļajiem salātiem.
Attēls: publicitātes
TOP Komentāri