52,5% uzņēmumu par galveno šķērsli izaugsmei uzskata dārgos energoresursus

Finansiāli izaicinošākā ziema kopš dižķibeles laikiem tuvojas noslēgumam, taču uzņēmumi joprojām izjūt inflācijas izraisītās grūtības. Lai arī degvielas, gāzes un elektrības cena samazinās, energoresursu dārdzība aizvien ir galvenais uzņēmējdarbības attīstību kavējošais faktors, noskaidrots biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro veiktā Latvijas uzņēmumu aptaujā.

Augstās energoresursu izmaksas par galveno šķērsli izaugsmei uzskata 52,5% Latvijas uzņēmumu. To dēļ sadārdzinājusies produkcijas ražošana un pakalpojumu sniegšana, un ne visiem komersantiem izdevies sekmīgi pārcelt izmaksas uz gala patērētājiem. Daudzos gadījumos tas novedis pie pieprasījuma krituma, tādēļ komersantam vai nu nācies cenu kāpumu daļēji absorbēt pašam, vai arī meklēt iespēju samazināt paša izmaksas.

Otrs nozīmīgākais šķērslis ir vispārējās inflācijas izraisītais spiediens palielināt atalgojumu strādājošajiem. Lai nezaudētu darbaspēku, kas dzīves dārdzības dēļ vairs nevar iztikt no līdzšinējiem ienākumiem, liela daļa darba devēju paaugstināja darba algu. 45,8% respondentu atzina, ka šis solis krietni iedragājis attīstības plānus.

Ne mazāk nozīmīgi traucēkļi izaugsmei bija izejvielu sadārdzinājums un paša komersanta izmantoto pakalpojumu cenu palielināšanās. Šos abus faktorus par nopietniem traucēkļiem nosaukuši 44,7% respondentu. Vēl 9,5% robu budžetā iecirtis telpu nomas maksas pieaugums.

«Ieilgusī krīzes situācija pasaulē met pamatīgu izaicinājumu kā sabiedrībai, tā biznesa pasaulei. Pēdējos trīs gados uzņēmumi bijuši spiesti pielāgoties daudzām izmaiņām, un iemācījušies to darīt apbrīnojami ātri. Tomēr joprojām vēl ir daudz jomu, kurās varētu veikt uzlabojumus, lai strādātu vēl produktīvāk un ar mazākām izmaksām. Viena no tādām ir digitalizācija, kas var palīdzēt efektīvāk izmantot katra strādājošā darba laiku un ar mazāk darba rokām paveikt vairāk. Arī pēdējo gadu laikā popularitāti guvušais hibrīddarbs ļaus gan samazināt telpu nomas un uzturēšanas izmaksas, gan celt kolektīva darba efektivitāti un motivāciju,» uz tehnoloģisko risinājumu priekšrocībām norāda uzņēmuma Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Aptauja tika veikta 2023. gada martā un tajā piedalījās 180 Latvijas uzņēmumi.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar