28.septembrī Rīgā notiks servisa suņu – Latvijā gudrāko un izpalīdzīgāko suņu – paraugdemonstrējumi

28.septembrī sadarbībā ar Servisa suņu biedrību TEODORS tirdzniecības centrs Alfa organizē ziedojumu akciju biedrības atbalstam jaunās servisa suņu paaudzes sagatavošanā. Pasākumā notiks Latvijā gudrāko un izpalīdzīgāko suņu paraugdemonstrējumi, būs iespēja uzzināt, ko spēj un kā cilvēka dzīves kvalitāti uzlabo suņi-pavadoņi, suņi-asistenti un terapijas suņi.

“Pasākuma mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību servisa suņu ieguldījumam sociāli mazaizsargāto personu dzīves kvalitātes uzlabošanā un atbalstīt topošā servisa suņa apmācības pabeigšanu. Sabiedrībai vēl trūkst zināšanu par šiem suņiem, tāpat arī par to, kā tie tiek izvēlēti un cik dārga ir to apmācība. Izglītojošā un izklaidējošā pasākumā mēs vēlamies pievērst sabiedrības uzmanību šo suņu misijai un nozīmei. Patlaban Latvijā ir tikai viens suns-asistents, kas palīdz cilvēkam ar kustību traucējumiem, un tikai 13 suņi-pavadoņi, kas palīdz vājredzīgiem vai neredzīgiem cilvēkiem viņu ikdienas gaitās. Šā gada beigās starptautiska līmeņa eksāmenā Servisa suņu biedrībai TEODORS plānots noslēgt vēl viena servisa suņa apmācību ciklu, lai tas varētu sākt kalpot kādam cilvēkam. Šāda eksāmena izmaksas ir 1000 eiro. Tādējādi 28. septembra ziedojumu akcijā tirdzniecības centrā Alfa  arī ikviens no mums var palīdzēt sekmēt topošā suņa-pavadoņa Lulu tikšanos ar savu jauno saimnieku!”, stāsta t/c Alfa vadītāja Liene Apine. 

Sestdien t/c Alfa 1. stāvā no plkst. 13.00 – 16.00 ziedojumu akcijas laikā būs iespēja vērot suņu-pavadoņu un suņa-asistenta paraugdemonstrējumus, uzzināt, kā uzvesties, servisa suņa klātbūtnē, tāpat arī varēs radoši darboties kopā ar terapijas suņiem, vērot mākslinieka Aleksandra Kišiņevska zīmēšanas tehniku, izmēģināt Hebolda rakstu un piedalīties viktorīnā. Apmeklētājiem būs unikāla iespēja redzēt 9 suņus-pavadoņus, 1 suni-asistentu un 3 terapijas suņus darbībā.

Atbilstoši Servisa suņu biedrības TEODORS sniegtajai informācijai Latvijā ir aptuveni 10 000 neredzīgu vai vājredzīgu cilvēku. Salīdzinot ar Rietumeiropas valstīm, suņu-pavadoņu skaits Latvijā ir nepietiekošs. Ņemot vērā neredzīgo un vājredzīgo cilvēku skaitu šajā valstī, Latvijā  vajadzētu vismaz 100 suņus-pavadoņus. Taču šādu suņu iegāde, apmācība un viņu uzturēšana Latvijā gulstas uz entuziastu pleciem. Suņa-pavadoņa sagatavošana ir ļoti ilgs un smags darbs, tas prasa gan ievērojamu cilvēkresursu, gan materiālo resursu ieguldījumu. Suns-pavadonis tiek sagatavots darbam 10-12 mēnešu laikā, un tā izmaksas Latvijā ir aptuveni 25 000 eiro. Salīdzinājumam – Somijā tās sasniedz aptuveni 60 000 eiro. Pateicoties Servisa suņu biedrības TEODORS kinologu un brīvprātīgo atbalstam, biedrībai viena suņa sagatavošana, izmantojot starptautisku suņu biedrību mācību pieeju, izmaksā aptuveni 10 000 eiro. 

Foto: Valters Poļakovs

TOP Komentāri

avatar