Z.Kalniņa-Lukaševica: visiem nolaupītajiem ukraiņu bērniem jāatgriežas mājās, bērnu intereses ir prioritāte

Bērnu intereses ir prioritāte, un mūsu – starptautiskās sabiedrības – uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai ikviens Krievijas nolaupītais Ukrainas bērns droši atgrieztos mājās pie savas ģimenes, trešdien, 31.janvārī, starptautiskajā konferencē “Krievijas nolaupītie” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Ukrainas valdības platforma “Kara bērni” ir apkopojusi informāciju par vairāk nekā 19 546 bērniem no okupētajām teritorijām Ukrainā, kuri ir pārvietoti vai piespiedu kārtā pārcelti uz Krieviju vai Baltkrieviju.  Atgriezt ir izdevies ļoti maz bērnu, pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Bērnu piespiedu pārvietošana no konfliktu zonām un nolaupīšana ir šausminošs kara noziegums, norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, aicinot darīt visu iespējamo, lai pārtrauktu ukraiņu bērnu piespiedu pārvietošanu uz Krieviju, panāktu drošu atgriešanos un ģimeņu atkalapvienošanos. 

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja aicina valstu parlamentus atzīt šos Krievijas veiktos noziegumus par genocīdu, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica, mudinot starptautisko sabiedrību sadarboties ar Ukrainu, lai atrastu un atgrieztu pazudušos bērnus.

Tāpat Latvijas delegācijas vadītāja aicināja organizācijas, kuru neitralitātes pilnvaras ļauj tām piekļūt Krievijas, Baltkrievijas un okupētajām teritorijām Ukrainā, palīdzēt identificēt nolaupītos ukraiņu bērnus, viņu atrašanās vietu un cieši sadarboties ar Ukrainu un visām valstīm, kas varētu veicināt bērnu atgriešanos.

Starptautiskās konferences “Krievijas nolaupītie” dalībnieki spriež par iespējām saukt vainīgos pie tiesiskās un politiskās atbildības. Tāpat konferences mērķis ir veicināt sabiedrības informētību par Krievijas īstenoto bērnu nolaupīšanu un apvienot starptautisko atbalstu, lai nodrošinātu Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanos dzimtenē un ģimeņu atkalapvienošanos.

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar