Vandālisma ierobežošanai vairākas Rīgas sabiedriskās tualetes aprīkos ar maksājumu karšu termināļiem

Lai ierobežotu bezpajumtnieku uzturēšanos Rīgas sabiedriskajās tualetēs un novērstu inventāra bojāšanu, pašvaldība šoruden plāno vairākas tualetes aprīkot ar POS termināļiem un noteikt lietošanas maksu, tādējādi galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem uzlabojot iespējas labierīcības apmeklēt vēlamā laikā un vietā.

Patlaban tualešu lietošanu bieži apgrūtina gan neapzinīgu līdzpilsoņu vandālisms, kā rezultātā tiek bojāti vai nozagti dažādi elementi un tualetes remonta laikā nav pieejamas, gan bezpajumtnieku ilgstoša uzturēšanās tajās un radītā netīrība. Lai risinātu šo problēmu, 17 tualetēs, kurās nav apkopēju-dežurantu, plānots uzstādīt maksājumu karšu (POS) termināļus un pakalpojumu varēs saņemt, norēķinoties ar karti.

Plānots, ka ar POS termināļiem aprīkos tualetes Aldara parkā, 13. janvāra ielā pie Vaļņu ielas, Dailes teātra laukumā, Esplanādes parkā, Jāņa Asara ielā Grīziņkalnā, Jēkaba laukumā, Kobes dārzā, divas tualetes Kronvalda parkā – Kronvalda bulvāra pusē un pie Elizabetes ielas, divas tualetes Mežaparkā – Atpūtas alejā pie bērnu laukuma un Ostas prospektā, Nordeķu parkā, Radio ielā, Jaunielā pie Rātsnama, Turgeņeva un Gogoļa ielas skvērā pie Zinātņu akadēmijas, Vērmanes dārzā un Ziedoņdārza parkā.

Maksa par šo tualešu apmeklēšanu plānota 50 centu apmērā. Šī summa izvēlēta, ņemot vērā gan cenu privātā sektora tualetēs Rīgā un kaimiņvalstīs, gan aprēķinus, lai iekasētie līdzekļi nosegtu POS termināļu uzturēšanas izmaksas.

Tāpat kā līdz šim, Rīgā bez maksas turpinās darboties lielākā daļa tualešu, tajā skaitā tualetes ar dežurantiem-apkopējiem Embūtes ielā Dzegužkalnā, Ernestīnes ielā Jaunatnes dārzā, Kr. Valdemāra ielā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Maskavas ielā pie Spīķeru kvartāla, Kokneses prospektā Mežaparkā, Miera dārza parkā, Pērnavas ielā Grīziņkalnā un Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī pie Bastejkalna. Tualete ar dežurantu-apkopēju ir arī pie Vecāķu pludmales, bet tā darbojas tikai sezonas laikā līdz septembra beigām un tajā bija noteikta maksa – 28 centi.

Bez maksas būs pieejamas un sezonas laikā – līdz 31. oktobrim – galvaspilsētā darbosies 40 biotualetes, kas būs atkal pieejamas pavasarī. Tāpat līdz novembra beigām darbosies sešas sezonālās konteinertipa tualetes ar apkopējiem-dežurantiem, kuras arī būs izmantojamas bez maksas.

Informācija par sabiedrisko tualešu atrašanas vietām un darba laikiem ir pieejama Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājas lapā https://mvd.riga.lv/nozares/apsaimniekosanas-parvalde/publiskas-tualetes/

Par maksas pakalpojumu noteikšanu tualetēs otrdien, 31. oktobrī, lems Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti. POS termināļus tualetēs varēs sākt uzstādīt pēc galīgā lēmuma pieņemšanas Rīgas domes sēdē.

Vai Rīgā kādreiz ir bijušas maksas tualetes?

  • Pirms vairāk nekā desmit gadiem Rīgā uzbūvēja 13 jaunas sabiedriskās tualetes un visas bija par maksu.
  • Ieeja tika nodrošināta ar skaidru naudu – 20 santīmiem, kas bija jāievieto speciālā aparātā. 
  • Maksas pakalpojumi tika atcelti 2014. gadā 12 tualetēs, jo sākās lavīnveidīga monētu aparātu izzagšana un pašvaldība vairāk nespēja ātri nodrošināt piegādi bojāto vai nozagto monētu aparātu nomaiņai. Tika ierosināti daudzi kriminālprocesi. Tādēļ pašvaldībā tika pieņemts lēmums atcelt maksas pakalpojumus un aprīkot WC ieejas ar bezmaksas piekļuvi.
  • Vecāķos maksu iekasēja dežuranti- apkopēji, izsniedzot biļeti, ko dara arī līdz šim. Vecāķi pašreiz ir vienīgā pašvaldības pārziņa esošā maksas tualete.

Cik bieži tiek uzkoptas tualetes? 

Tajās sabiedriskajās tualetēs, kurās nav nodrošināta apkopēju-dežurantu klātbūtne, uzkopšana notiek trīs reizes dienā.  Valsts svētku dienās, kad paredzama lielāka cilvēku plūsma, atsevišķās tualetēs uzkopšana tiek veikta nepārtrauktā režīmā.

TOP Komentāri

avatar