Valsts prezidents: sadarbojoties demokrātiskajām valstīm, stiprinām Eiropas drošības arhitektūru

Valsts prezidents Egils Levits šodien oficiālās vizītes ietvaros tikās ar Šveices Konfederācijas prezidentu Ignacio Kassisu (Mr Ignazio Cassis), pārrunājot Eiropas drošības politikas jautājumus, abu valstu divpusējo attiecību attīstību, kā arī atbalstu Ukrainai.

Valsts prezidents uzsvēra lieliskās abu valstu attiecības un I. Kassisa ieguldījumu to veidošanā diplomātisko attiecību 100-gades laikā 2021. gadā apmeklējot Latviju un šogad abu valstu prezidentiem turpinot dialogu Latvijas un Šveices diplomātisko attiecību atjaunošanas 30-gadē: “Mums ir vienāds skats uz pasauli. Lai arī Šveice ir neitrāla valsts, savukārt mēs esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, mums ir līdzīga vērtību izpratne.”

Pārrunājot apstākļus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, abu valstu prezidenti akcentēja demokrātisko valstu centienus stiprināt drošības arhitektūru Eiropā. “Pret Krievijas agresiju mums ir jārod atbilstoša atbilde, izceļot solidaritāti un demokrātiskās vērtības. Mēs nevaram pieļaut, ka mūsdienu Eiropu ietekmē 19. gadsimta domāšanā balstītā autokrātiskā Krievija,” atzīmēja E. Levits.

Valsts prezidents pateicās Šveices Konfederācijai par tās izrādīto solidaritāti un atbalstu Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pret Krieviju. 

Abu valstu prezidenti apmainījās ar informāciju par atbalstu Ukrainai pēc kara sākuma un Ukrainas bēgļiem, kuri iebrauc Latvijā un Šveicē. “Kā NATO dalībvalsts Latvija atbalsta Ukrainu. Mēs esam snieguši gan militāro, gan humāno palīdzību. Uz Latviju bēgļu gaitās no Ukrainas ir devušies tikpat daudz cilvēku kā uz Šveici, sabiedrība izrāda milzīgu solidaritāti ar ukraiņu tautu un palīdz, kā vien var,” sacīja E. Levits.

Abu valstu prezidentu tikšanās notika Lugāno Šveices pilsētā, kur savulaik trimdā dzīvoja un daudzus daiļdarbus radīja Rainis un Aspazija. “Pateicos Lugāno pilsētai par atbalstu Raiņa un Aspazijas muzejam, un ceru, ka muzeja ražīgais un svarīgais darbs turpināsies daudzus gadus uz priekšu,” uzsvēra Valsts prezidents.

Foto & Video: president.lv

TOP Komentāri

avatar