Valsts prezidents izsludina vairākus likumus ārkārtējās situācijas pārvarēšanai valstī

21. martā Valsts prezidents Egils Levits operatīvi parakstījis sešus likumus, ko vakar pieņēma Saeima saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī koronavīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanai un tā radīto seku pārvarēšanai, kā arī grozījumus Rīgas domes atlaišanas likumā. Visi likumi ir publicēti “Latvijas Vēstnesis” šīs dienas ārkārtas laidienā Nr. 57B un stāsies spēkā rītdien.

Valsts prezidents izsludināja likumu “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību”, grozījumus Komerclikumā, grozījumus Invaliditātes likumā, grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kā arī grozījumus Rīgas domes atlaišanas likumā.

Likuma “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” mērķis ir noteikt pasākumus valsts apdraudējuma un tā seku novēršanai un pārvarēšanai, īpašus atbalsta mehānismus, kā arī izdevumus, kas tieši saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanu. Lai gan likums stāsies spēkā rītdien, likuma normas piemērojamas no ārkārtējās situācijas izsludināšanas brīža – šī gada 12. marta.

Grozījumi Komerclikumā nosaka, ka kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces un kopsapulces varēs noturēt attālināti un balsot, izmantojot elektroniskās saziņas līdzekļus.

Grozījumi Invaliditātes likumā paredz pasargāt personas ar invaliditāti saistībā ar Covid-19 ierobežojošo pasākumu dēļ, ja viņām beidzas invaliditātes dokumenta derīguma termiņš un nav iesniegti nepieciešamie dokumenti invaliditātes ekspertīzes veikšanai.

Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteic īpašu slimības pabalsta izmaksas kārtību Covid-19 epidēmijas gadījumā, sniedzot atbalstu darba devējiem darbnespējas lapas apmaksas nodrošināšanā.

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteic, ja ģimenei (personai), kura atzīta par trūcīgu vai maznodrošinātu, ārkārtējās situācijas laikā beigsies pašvaldības Sociālā dienesta izsniegtās izziņas derīguma termiņš, tad tas tiks pagarināts uz ārkārtējās situācijas laiku un vienu kalendāro mēnesi pēc šīs situācijas beigām. Šajā laikposmā saglabājas visi pašvaldības un valsts piešķirtie pabalsti un atvieglojumi, uz ko šai ģimenei (personai) ir tiesības kā trūcīgai vai maznodrošinātai.

Savukārt grozījumi Rīgas domes atlaišanas likumā paredz pārcelt Rīgas domes vēlēšanas uz 2020. gada 6. jūniju.

Detalizētāka informācija vienkopus par visiem likumiem skatāma “Latvijas Vēstnesis” ārkārtas laidienā Nr. 57B.

Foto:president.lv

TOP Komentāri

avatar