Ukrainas pilsoņiem Latvijā būs pieejama visa valsts apmaksātā veselības aprūpe

Ikviens Ukrainas pilsonis, kurš ieradīsies Latvijā vai jau atrodas šeit, bet karadarbības dēļ nevar atgriezties mājās, saņems visus Latvijas valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, kādi pieejami arī Latvijas iedzīvotājiem, informē Veselības ministrija (VM).

Ukrainas pilsoņi Latvijā varēs saņemt pakalpojumus ģimenes ārstu praksēs, ārstu-speciālistu konsultācijas, laboratoriskos un diagnostiskas izmeklējumus (ar ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista nosūtījumu), neatliekamo medicīnisko palīdzību, ārstēšanos slimnīcā, medicīnisko rehabilitāciju, valsts kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, vakcināciju atbilstoši vakcinācijas kalendāram un vakcināciju pret Covid-19, kā arī citus valsts apmaksātos pakalpojumus. Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi, tostarp rehabilitācija, būs pieejami arī Ukrainas karavīriem, kuri ieradīsies Latvijā.

VM sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) ir izstrādājusi un publiskojusi informatīvu materiālu ukraiņu un angļu valodā ar svarīgāko informāciju par pieejamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, to saņemšanas kārtību un informatīvajiem tālruņiem. Savukārt atbildes uz interesējošiem jautājumiem, kas saistīti ar veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, Ukrainas pilsoņi varēs noskaidrot, zvanot uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni 8000 1234 (informācija angļu un krievu valodā) vai rakstot e-pastu nvd@vmnvd.gov.lv.

VM apkopojusi arī informāciju par psihoemocionālā atbalsta pakalpojumu sniedzējiem, kas ir gatavi sniegt bezmaksas palīdzību no Ukrainas bēgošajiem bērniem un viņu ģimenēm, kā arī pieaugušajiem. To apkopojums pieejams VM tīmekļvietnē un tas regulāri tiks aktualizēts, pievienojoties jauniem pakalpojumu sniedzējiem.

Lai saņemtu Latvijas valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, būs jāuzrāda Ukrainas pase. Likumprojekts “Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums”, kuru šodien, 3.martā, skata Saeima, paredz, ka Ukrainas pilsoņiem, kas ieradīsies vai jau atrodas Latvijā, veselības aprūpes pakalpojumus valsts apmaksās, sākot no 2022. gada 24. februāra. 

Foto:canva.com

TOP Komentāri

avatar