8 kritēriji ceļā uz medaļu par veselīgu dzīvesveidu

Daudzi no mums no visas sirds pūlas piekopt veselīgu dzīvesveidu, mēģinot ievērot diētu, vingrot (ak, cik grūti to darīt regulāri!) vai ierobežot veselībai kaitējošus paradumus. Taču, pat skaidri nospraužot mērķus un apņemoties darīt to, par ko zinām, ka vajadzētu darīt, un nedarīt to, par ko zinām, ka nevajadzētu darīt, vairums joprojām cenšas meklēt superreceptes veselības uzlabošanai, lai apietu vai vismaz saīsinātu šos sarežģītos, grūti izpildāmos ceļus.

“Iedodiet vēl arī kādus vitamīnu vai “stiprāku” multivitamīnu kompleksu!” Šī ir frāze, pēc kuras var minēt, ka aptiekas apmeklētājs, iespējams, ir nonācis strupceļā savos stingri uzturēta veselīga dzīvesveida centienos,” smaida “Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva. Ja pirkumam kā spontāna izvēle pievienojas vitamīnu iesaiņojums, nereti cilvēks vienkārši grib atvilkt elpu no nemitīgā stresa savā veselības uzturēšanas nosacījumu izpildes gaitā. “Varbūt līdztekus vitamīniem ir vērts paskatīt savu pieeju veselīga dzīvesveida īstenošanā, jo individuālā līmenī svarīgākā ir pozitīva motivācija, nevis noteikumu kodekss, kas ar laiku var radīt “ieslodzījuma” sajūtu,” stāsta farmaceite, daloties speciālistu atziņās, pašas gūtā pieredzē un iesakot dažus vienkāršus soļus uztveres maiņai.

Izvēles izdari patstāvīgi

Ir jāseko sev pieņemamiem modeļiem, jo pašnoteikšanās palīdz gan rast, gan nostiprināt motivāciju saglabāt veselīgus ieradumus. Autonomija ir galvenā šajā uzvedības izmaiņu sistēmā, tā uzsver, cik svarīgi ir kontrolēt savu pieredzi. Apziņa, ka varam izdarīt paši savu izvēli un pieņemt lēmumus par saviem veselīgajiem paradumiem, šim procesam piešķir vērtību. “Pasaulē, kurā mūs pastāvīgi bombardē citu cilvēku dzīves pieredžu fragmenti, būs vieglāk dzīvot, ja šīs neskaitāmās pieredzes nepūlēsimies uzspiest sev, jo šo pieredžu klāsts ir bezgalīgs, tātad arī – bezjēdzīgs. Patstāvība izvēlēs piešķir nozīmi tieši tavam ceļam. Tāpēc neatkarīgi no tā, kā tu piekop veselīgu dzīvesveidu, esi pārliecināts, ka dari to sev pieņemamā veidā,” saka farmaceite.

Pilnveido savu ceļu uz veselību

Kad esi izvēlējies savu ceļu uz veselību, sāc to pilnveidot. Vēlme kļūt efektīvam un spējīgam var būt dzinējspēks veselības veicināšanā. Vari, piemēram, pilnveidot savas kulinārijas prasmes veselīga uztura pagatavošanā, uzlabot sasniegumus iecienītajā fiziskās aktivitātes veidā vai nostiprināt pašdisciplīnu. Savas kompetences iegūšanas tehnikas uzlabošana var palīdzēt saglabāt motivāciju. Ja sajutīsi veselības uzlabošanos, būs lielāka vēlme turpināt iesākto.

Nenovērtē par zemu sociālo saikni

Meklē domubiedrus! “Lai saglabātu veselīga dzīvesveida motivāciju, svarīgi, lai blakus ir kāds līdzīgi domājošs, kas spēj novērtēt tavas aktivitātes. Sociālā saikne var izpausties dažādos veidos. Piemēram, kādā Dānijā veiktā pētījumā, kurā piedalījās pacienti ar 2. tipa cukura diabētu, atklājās, ka ilgtermiņa progresu uzlabo dalība atbalsta grupā, piemēram, fizisko aktivitāšu grupa vai pastāvīgs vienaudžu atbalsts. Arī citi pētījumi liecina, ka vienaudžu vai ģimenes atbalsts var palielināt vēlmi nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm un veicina iekļaut uzturā vairāk augļu un dārzeņu. Vingrojot kopā ar draugiem, daloties maltīšu plānos ar ģimeni vai meklējot pozitīvu atbalstu tuvāko lokā, motivācija ir sekmīgāk uzturama.

Visticamāk tu tāpat neiegūsi medaļu kā veselīgākā dzīvesveida piekopējs pasaulē vai pat savā pilsētā! Vienkārši maksimāli izmanto tev iedalītās likteņa kārtis, un, iespējams, varēsi kandidēt uz tikpat prestižo kategoriju “Labākā manis versija”!” uzmundrina Linda Fevraļeva.

Esi atvērts jaunām idejām

Sākotnējais entuziasms kāda brīdī neizbēgami mazināsies, taču tas nenozīmē, ka arī motivācijai piekopt veselīgu dzīvesveidu vajadzētu izgaist. “Meklē radošas pieejas, lai dažādotu savas ikdienas maltītes un fiziskās aktivitātes! Piemēram, uzaicini kādu draugu pievienoties treniņā vai, pārmaiņās pēc, pārtikas preces iegādājies citā veikalā. Bezgalīgi daudz interesantu padomu kā dažādot pat visvienkāršākās nodarbes savas veselības vārdā noteikti atradīsi internetā.”

Nosaki skaidrus, sasniedzamus mērķus

Veids kā mērķus izvirzīsi, visticamāk, noteiks, vai tos izdosies arī sasniegt. Pētījumi par motivācijas un atalgojuma mehānismiem liecina, ka vairāk jākoncentrējas uz pozitīvi formulētiem mērķiem, nevis uz ierobežojumiem un spiedienu. Mērķiem jābūt iekšējiem, nevis ārējiem. Proti, ir jārīkojas tā, lai līdztekus gaidāmajam rezultātam, gūtu arī prieku.

Neatlaidīgi turpini iesākto

Skaidri formulētas intereses un neatlaidīgi centieni ir galvenā panākumu atslēga. “Neatlaidība ir svarīga īpašība, jo, ja tā piemīt un ir izkopta, tiek prognozēta labāka vispārējā veselība, tai skaitā arī novecojot. Neapšaubāmi, būs reizes, kad “visa pasaule” būs pret tevi, un būs neskaitāmi iemesli atteikties no iecerētā. Tikai trenējoties būt neatlaidīgam, stiprinot sevī vēlmi būt iespējami veselam, vari izturēt dzīves vētras.”

Nekautrējieties lūgt un pieņemt palīdzību

 Tas var būt gan drauga plecs, gan speciālista padoms. “Parasti visgrūtākie ir pirmie soļi, kad gribas ātrāk samanīt pozitīvus savas darbošanās rezultātus, tiesa, arī pozitīvas rutīnas izveidošana var radīt pagurumu. Apmeklē uztura speciālistu, uzticies profesionālam trenerim, aprunājies ar savu ģimenes ārstu un farmaceitu, kuram uzticies. Ikviens no šiem speciālistiem var sniegt labus ieteikumus, piemēram, svara samazināšanā, smēķēšanas atmešanā un citos ar veselību saistītos jautājumos. Galu galā iespējams, ka tieši vitamīnu komplekss būs īstais, lai palīdzētu saņemties nākamajam etapam,” iedrošina farmaceite.

Esi godīgs, radot savu stāstu par veselību

Esi patiess par to, ko esi paveicis, ko dari un ko vēlaties sasniegt. “Veselības stāvoklis ir tāds, kāds ir, un kāds nu katram dots. Tomēr pieredzi par veselību bieži nosaka stāsti, kurus radām paši. Tie ir atkarīgi no tā, vai paslēpjam galvu smiltīs, vainojam neveiksmi, lai attaisnotu savu bezdarbību, vai arī priecājamies par to, ko esam sasnieguši savā labākajā veidolā. Tu pats esi sava veselības stāsta autors un varonis vienlaikus – veido savu stāstu skaistu, stipru un saistošu ne tikai sev, bet arī apkārtējiem! tava veselība un laimes sajūta ir ne tikai tavs, bet arī tuvinieku ieguvums un prieka avots,” veiksmi un izdošanos vēlot saka “Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar