Stomatīts – cēloņi, simptomi un ārstēšanas iespējas

Stomatīts ir mutes gļotādas iekaisums, kas var izraisīt diskomfortu un sāpes. Šī slimība ir bieži sastopama gan bērniem, gan pieaugušajiem. Lai labāk izprastu stomatītu, ir svarīgi zināt tā cēloņus, simptomus un ārstēšanas iespējas.

Stomatīta cēloņi

Stomatīta izraisītāji var būt dažādi, sākot no vīrusu un baktēriju infekcijām līdz alerģiskām reakcijām un mehāniskiem bojājumiem. Vīrusu infekcijas, piemēram, herpes vīruss, ir bieži sastopams cēlonis. Baktēriju infekcijas, piemēram, streptokoki un stafilokoki, arī var izraisīt mutes gļotādas iekaisumu. Turklāt slikta mutes dobuma higiēna, stress un slikti ieradumi, piemēram, smēķēšana, var veicināt stomatīta attīstību.

Stomatīta simptomi

Stomatīts mutē var izpausties dažādi, atkarībā no tā veida un smaguma pakāpes. Biežākie simptomi ir sāpīgas čūlas uz mutes gļotādas, kas var būt sarkanas vai baltas. Pacienti bieži sūdzas par dedzinošu sajūtu mutē, īpaši ēdot vai dzerot. Stomatīts var izraisīt arī sliktu elpu, grūtības runāt un ēst. Dažos gadījumos var būt arī paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Ārstēšanas iespējas

Stomatīta ārstēšana ir atkarīga no tā cēloņa. Ja stomatītu izraisīja vīrusa infekcija, tad ārsts var izrakstīt pretvīrusu medikamentus. Bakteriālas infekcijas gadījumā tiek lietotas antibiotikas. Lai mazinātu simptomus, var lietot mutes skalošanas līdzekļus ar antiseptiskām īpašībām, kā arī pretsāpju ziedes un gelus. Ir svarīgi uzturēt labu mutes dobuma higiēnu, lai novērstu infekcijas izplatīšanos. Tāpat ir ieteicams izvairīties no asiem un kairinošiem ēdieniem, kas var saasināt iekaisumu.

Profilakses pasākumi

Lai izvairītos no stomatīta atkārtošanās, ir svarīgi ievērot dažus profilakses pasākumus. Pirmkārt, regulāra un rūpīga mutes dobuma higiēna, kas ietver zobu tīrīšanu un zobu diega lietošanu. Otrkārt, jāizvairās no pārlieku liela stresa un jānodrošina pietiekams miegs. Treškārt, ir jāizvairās no sliktiem ieradumiem, piemēram, smēķēšanas un pārmērīgas alkohola lietošanas. Uztura bagātināšana ar vitamīniem un minerālvielām arī var palīdzēt stiprināt imūnsistēmu un samazināt stomatīta risku.

Stomatīts var būt nepatīkams, taču ar pareizu ārstēšanu un profilaksi ir iespējams mazināt tā simptomus un novērst atkārtošanos. Svarīgi ir laikus vērsties pie ārsta, lai noteiktu precīzu diagnozi un saņemtu atbilstošu ārstēšanu.

Foto: publicitātes

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA “SEO Eksperts”

TOP Komentāri

avatar