Speciālistu padomi māmiņām – svētkiem un ikdienai

Klāt ir skaistie Mātes dienas svētki! Nav šaubu par to, ka mammas loma ir ļoti īpaša un ietver sevī tik daudz sajūtu, mīlestības, prieka un vienlaikus atbildības un darba. Turklāt ļoti svarīgi, lai māmiņa varētu atrast kādu brīdi arī sev pašai. Par to, kā mammai justies labi gan svētkos, gan ikdienā, stāsta BENU Aptiekas piesaistītais eksperts, psihoterapeits Andris Veselovskis un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Mammas loma – vienmēr īpaša!

Māmiņas loma ietver sevī radītājas, dzīvības devējas un sargātājas lomu, stāsta psihoterapeits A. Veselovskis. Sievietei ir ļoti būtiski izjust un apzināties sevi kā labu māmiņu. Lai rastu un stiprinātu šo sajūtu, ļoti svarīgs ir pašas māmiņas pozitīvs un labs paštēls, kā sieviete sevi uztver. Tādēļ māmiņai lieku reizi nevajadzētu sevi šaustīt par sīkumiem un kādiem neuzspētiem darbiem, un neveidot vainas sajūtu, bet censties izbaudīt mammas lomu un lepoties ar sevi. Laba māmiņas pašizjūta ir pati par sevi radoša, spēcinoša un gandarījumu sniedzoša.

Kas visbiežāk satrauc mammas?

Psihoterapeits A. Veselovskis praksē novērojis, ka māmiņas bieži ļoti uztraucas, vai viņas ir pietiekami labas. Nereti mammas ļoti ātri sajūtas vainīgas, ja bērnam kaut kas neveicas. Bieži vien šī vainas sajūta ir pārāk smaga, kā rezultātā var pieaugt trauksme, rasties negatīvas domas par sevi un māmiņa var iedzīt sevi depresijā. Te tipisks piemērs ir arī pēcdzemdību depresija, skaidro speciālists.

Lai stiprinātu pietiekami labas māmiņas paštēlu, jāsāk ar sevis mīlēšanu šajā brīdī un jāatgādina sev: “Esmu gana laba!” Tā pamazām var pārvarēt grūtības, mācīties jaunas iemaņas un dzīt prom pārmērīgo vainas sajūtu.

Psihoterapeits aicina māmiņas arī censties pārāk nenorobežoties mammas lomā un ļaut veicināt to, lai palīdz dzīvesbiedrs, vecāki un vecvecāki, draugi. Ir būtiski censties turpināt tikties ar draugiem, reizēm paņemt sev brīvu dienu un veltīt laiku sev. Ir svarīgi būt arī sievietei un sievai, pabūt kopā ar vīru, pavadīt laiku ar draugiem un radiem.

Krēsls visstabilākais ir tad, ja tas balstās uz četrām kājām – māmiņas loma, sievietes loma, labas profesionāles loma un sieviete, kas velta laiku sev – vai tie būtu hobiji, laiks ar draugiem, izglītošanās, grāmatas, sportiskās aktivitātes vai kas cits. Ja uzsvars ir tikai uz vienu vai divām lomām, krēsls ir nestabils, saka A. Veselovskis. Tādēļ ir jāseko, lai visas četras lomas funkcionētu un būtu labā darba kārtībā.

Kopīga laika pavadīšana visai ģimenei

Mātes diena ir iespēja māmiņai priecāties par sevi un savu ģimeni. Ir labi, ja bērni un dzīvesbiedrs šajā dienā māmiņu apsveic, sarūpē dāvaniņas. Mātes dienā prioritāte ir māmiņas labsajūta, tādēļ ir īstais laiks bērniem un tētim parūpēties par kāda patīkama pārsteiguma sarūpēšanu, mājas uzkopšanu un rotāšanu, svētku maltītes pagatavošanu un laika veltīšanu māmiņas iecienītākajām aktivitātēm, iesaka psihoterapeits A. Veselovskis.

Savukārt farmaceite I. Priedniece uzsver, ka šī svētku diena ir labs iemesls veselīgais un kustīgai laika pavadīšanai dabā, visai ģimenei dodoties dažādās fiziskās aktivitātēs svaigā gaisā – pārgājienos, kopīgi izbraucienos ar riteņiem, ekskursijās, pastaigās, rotaļās un spēlēs. Regulāras fiziskās aktivitātes ir neatsveramas, lai uzlabotu un rūpētos par savu veselību gan bērniem, gan pieaugušajiem. Regulāras fiziskās aktivitātes kalpo kā daudzu saslimšanu profilaktisks līdzeklis, palīdz rūpēties par veselību – imunitāti, sirds un asinsvadu sistēmu, nervu sistēmu, elpošanas sistēmu, gremošanas traktu, vielmaiņu un ķermeņa svaru. Turklāt fiziskās aktivitātes veido pareizu stāju, uzlabo kustību koordināciju, stiprina muskulatūru un kaulus, kas ir nozīmīgi osteoporozes profilaksei. Sportošana mazina stresu, uzlabo miega kvalitāti, palīdz mazināt nogurumu, palielina enerģiju, uzlabo koncentrēšanās spējas, atmiņu, kā arī uzlabo garastāvokli.

Rituāls māmiņas labsajūtai

Māmiņai ikdienā ir daudz darbu, kas prasa enerģiju, tādēļ ir svarīgi reizi pa reizei atrast kādu mirkli atpūtai, lai atgūtu spēkus ikdienas skrējienā, uzsver BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece. Vakarā pēc garas darba dienas vakara relaksējošam rituālam noderēs tase zāļu tējas no ārstniecības augu drogām ar nomierinošu iedarbību un karotīti medus – var izmantot piparmētru un melisas lapas, baldriāna saknes, asinszāļu, māteres un raudenes lakstus, apiņa augļkopas, lavandas, vīgriezes, kumelītes ziedus un liepziedus. Šīs drogas noder arī miega traucējumu gadījumā. Arī relaksējošai vannai var izmantot ārstniecības augus vai ēteriskās eļļas, piemēram, lavandas, kumelītes, raudenes un liepziedus. Savukārt uzmundrinošai vannai noderēs greipfrūtu un rozmarīna ēteriskā eļļa.

Kumelītes ziedi ir viena no populārākajām drogām, ko lieto gan bērniem, gan pieaugušajiem saaukstēšanās gadījumā, kuņģa –zarnu trakta veselībai, arī kā nomierinošu un miegu veicinošu līdzekli, ārīgi izmanto mutes un kakla skalošanai, sejas un matu kosmetoloģijas līdzekļos. Tādēļ šajā satraukumu pilnajā laikā būs vērtīga tēja no kumelīšu ziediem un melisas lapām. Arī ugunspuķes ziediem piemīt relaksējoša un organismu stiprinoša darbība. Savukārt vitamīnu tējām izmanto mežrozīšu augļus, upeņu lapas un augļus, nātru lapas, kas bagāti ar vitamīniem, īpaši ar C vitamīnu. Eleiterokoka tinktūrai piemīt adaptogēna darbība, to izmanto kā nervu sistēmu tonizējošu līdzekli. Tas palīdz mazināt nogurumu, veicina garīgās un fiziskās darba spējas un stiprina imunitāti.

Svarīgi ņemt vērā! Grūtniecēm un māmiņām bērna barošanas laikā ir jāievēro piesardzība, lietojot zāļu tējas, un pirms lietošanas jākonsultējas ar speciālistu. Grūtniecības laikā nedrīkst lietot noteiktus ārstniecības augus, piemēram, pelašķus, vērmeles, kliņģerītes, salviju, āboliņu, raudeni un vēl citus augus.

Farmaceite novēl māmiņām saspringtajā un noslogotajā dienas ritmā atrast laiku, lai parūpētos par savu veselību un labsajūtu!

Savukārt psihoterapeits A. Veselovskis vēl, lai ikvienai māmiņai izdodas izbaudīt māmiņas lomu! Lai izdodas pārvarēt grūtības un šķēršļus! Lai ir mierīga un silta mīlestība!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar