Sekosim Rīgas zoodārzā dzimušā ronēna gaitām jūrā

Piektdien, 19. martā no Ventspils piestātnes jūrā dosies Jūras spēku Patruļkuģu eskadras krasta apsardzes kuģis KA-14 “Astra” ar Rīgas zooloģiskā dārza pārstāvjiem, lai, akvatorijas apsekošanas laikā, izlaistu Rīgas zoodārzā dzimušu ronēnu. Ronēnam jau šodien uz muguras piestiprināts satelītraidītājs, lai izsekotu viņa turpmākās gaitas un likteni dabā. Pirms izlaišanas, ronim tiks dots Ventspils iedzīvotāju izvēlēts vārds.

Rīgas Zooloģiskais dārzs, sadarbībā ar Ventspils domi un Jūras spēkiem, jau vairākkārt veicis gan zoodārzā dzimušu, gan arī krastā bezpalīdzīgā stāvoklī atrastu un atveseļotu pelēko roņu atlaišanu jūrā, tos iepriekš iezīmējot ar pakaļējai pleznai piestiprinātu atpazīšanas zīmi. Šī gada 26. janvārī dzimusī ronene būs pirmā, kura jūrā dosies aprīkota ar satelītraidītāju, kurš 10 mēnešus ikdienā ļaus sekot ronēna gaitām. Šādi eksperimenti ne reizi vien ir veikti citviet Eiropā, tostarp – Gdaņskā (Polijā) un pierādījuši, ka nebrīvē dzimušam ronim ir visai lielas iespējas veiksmīgi iedzīvoties dabā.

Šobrīd 7 nedēļas vecā ronene, kas piedzimstot svēra vien 10-12 kg, pirms izlaišanas ir sasniegusi aptuveni 60 kilogramu svaru un uzkrātās ievērojamās tauku rezerves tai ļauj bez ēšanas izdzīvot vismaz mēnesi, kas ir pietiekami ilgs laiks, lai, instinkta vadīta, iemācītos ķert zivis. Dabā roņu mātes  pārtrauc mazuļs barot, kad tie ir aptuveni 3-4 nedēļu veci un vismaz 40 kg smagi. Tad, pēc baltās pūkas izkrišanas, tie uzsāk patstāvīgas gaitas jūrā.

Rīgas zoodārza pelēko roņu pārim Kristai un Puikam mazulis dzimst katru otro gadu. Diemžēl bieži zoodārzam nākas uzņemties arī jūras krastā izskalotu un savainotu ronēnu aprūpi, kuru palīdz finansēt Ventspils pilsēta. Šogad, pateicoties stabilajai ledus segai Baltijas jūrā pie Sāmsalas un Rīgas jūras līča ziemeļrietumos, ronēniem dabā briesmas draud salīdzinoši mazāk, nekā pavasaros pēc netipiski siltām dienām un šogad zoodārzā vēl pagaidām nav nogādāts neviens ronēns, kuram būtu vajadzīga palīdzība.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar