Samazini ietekmi uz vidi Ziemassvētkos

Ziemassvētki asociējas ar lampiņām, izpušķotām eglītēm un dāvanām, tomēr līdztekus svinībām ir svarīgi padomāt, kādu ietekmi atstājam uz vidi. Ir būtiski pievērst uzmanību, vai viss, ko mēs Ziemassvētkos sagādājam, ir patiešām nepieciešams. Piemēram, katru gadu ar līmlentes daudzumu, ko izmantojam Ziemassvētku dāvanu saiņošanā, varētu apvilkt zemeslodi 499 reizes[1]. Samsung “Solve for Tomorrow” eksperti ir apkopojoši piecus padomus, kā padarīt Ziemassvētkus planētai draudzīgākus.

“Ziemassvētku gaidīšanas un svinēšanas laiks ir viens no gada sirsnīgākajiem brīžiem, tāpēc vēlos aicināt šajā noskaņā apdomāt savus svētku atzīmēšanas paradumus – ievērot mērenību un atstāt pēc iespējas mazāku ietekmi uz vidi. Svarīgi atcerēties, ka Ziemassvētkos būtiskākais nav dāvanas, dekorācijas un vērienīgas maltītes, bet gan ar saviem tuvākajiem kopā pavadītais laiks, labi vārdi un pateicība par līdz šim piedzīvoto,” aicina Samsung “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

Izvēlieties eglīti un atbrīvojieties no tās atbildīgi!

Kā zināms, eglīte ir būtiska svētku sastāvdaļa, piemēram, 2021. gadā pasaulē tika iegādātas 20,98 miljoni Ziemassvētku eglīšu[2]. Lai arī tās sniedz svētku sajūtu, aicinām pievērst uzmanību, kādas eglītes iegādājamies un kā tās utilizējam. Iegādājoties koku audzētavās, pārliecinieties, ka tam ir FSC sertifikāts, jo tas nozīmē, ka meža pārvaldnieki izpilda likumiskās prasības, plāno ilgtermiņā, ieklausās sabiedrībā, kā arī rūpējas par darbiniekiem un dabas resursiem[3]. Tāpat ir svarīgi saprast, kā rīkosieties ar eglīti pēc svētkiem, piemēram, koku podiņā var pārstādīt, taču to, kas nav podiņā, var pārvērst šķeldās un izmantot kā kurināmo. Ja pašam nav iespējas eglīti izmantot otrreizēji, nododiet to uz pārstrādi. Vienlaikus Latvijā ir vairāki atbildīgi eglīšu piegādātāji, kas parūpēsies ne vien par skaista koka atvešanu, bet arī aizvešanu, ļaujot jums par to nedomāt.

Papildus tam apdomājiet, vai eglīte mājās vispār ir nepieciešama. Ziema Latvijā ir ļoti skaista, tāpēc izmantojiet to un izvēlieties eglīti izpušķot mežā, vienlaikus labi pavadot laiku svaigā gaisā. Gūstot jauno pieredzi dabā, esiet atbildīgs un aiznesiet visu, ko atnesāt.

Apgaismojumam izvēlieties LED spuldzes!

Gaismiņu virtenēs, eglītes rotājumos un citās Ziemassvētku dekorācijās izvēlieties LED spuldzes – tās patērē mazāk enerģijas, kalpo ilgāk un izskatās tikpat labi. Tāpat izslēdziet apgaismojumu naktī, kad dodaties gulēt – tas būs gan drošāk, gan parūpēsieties arī par sava maciņa saturu.

Organizējiet dāvanu loteriju!

Dibiniet ģimenē tradīciju – tā vietā, lai iegādātos vai izgatavotu katram mīļajam kādu dāvanu, rīkojiet loteriju, kurā katrs izlozē vienu ģimenes locekli, un katrs pasniedz dāvanu tikai izlozētajai personai. Tas nemazinās Ziemassvētku gaidīšanas prieku, taču samazinās preču patēriņu un jūsu tēriņus.

Dāviniet ilgi kalpojošas preces vai emocijas!

Domājiet ilgtermiņā, dāvinot tuvajiem preces, kas viņiem būs praktiski noderīgas un kalpos ilgāku laiku, piemēram, kvalitatīvas viedierīces. Savukārt, dāvinot tuvajiem pieredzi un emocijas, piemēram, apmeklējumu kādā pasākumā, jūs samazināsiet pieprasījumu pēc fiziskiem priekšmetiem, līdz ar to pārmērīgu resursu izmantošanu. Ir daudz iespēju, no kurām izvēlēties, tādā veidā samazinot negatīvu ietekmi uz vidi – iegādājieties biļetes uz izrādi, koncertu vai kādu citu pasākumu. Tāpat jūs varat uzdāvināt apmeklējumu restorānā, kā arī adrenalīna meklētājiem patiks iespēja izmēģināt kādu piedzīvojumu. Papildus tam daudzas pakalpojumu sniegšanas vietas piedāvā iespēju iegādāties dāvanu karti, ko nereti var iegādāties arī elektroniski – ļoti ērti un ātri.

Dāvanu pasniegšanai izmantojiet audumu vai mājās pieejamos materiālus!

Saiņojot dāvanas, izvairieties izmantot jebkāda veida papīra iesaiņojumu, kā arī plastmasas lentas un foliju. Dāvanu iesaiņošanai lieliski var izmantot audumu. Iepazīstieties ar dažādiem iesaiņošanas paņēmieniem internetā, piemēram, “furoshiki”. Tā ir tradicionāla japāņu metode, kā izmantot audumu dāvanu iesaiņošanai un transportēšanai. Tādā veidā iepakojums ir skaists, unikāls un atkārtoti lietojams. Tāpat jūs varat izmantot mājās pieejamas lietas – papīra iepirkumu maisiņus, nošu lapas, papīra karti u.tml. Piemēram, izmantotās nošu lapas, papīra karti vai avīzes salīmē kopā un saiņo dāvanu, kuru pārsien ar džutas diegu un dekorē ar skujām. Dāvanu saiņošanā noteikti izmantojiet līmi, nevis līmlenti.

[1] https://environmentjournal.online/articles/the-amount-of-sticky-tape-used-at-christmas-could-wrap-around-the-world-499-times/

[2] https://www.pickyourownchristmastree.org/christmas_tree_statistics.php

[3] https://www.pdf.lv/uploads/dokumenti/Mezs/Padomi%20FSC%20meza%20sertifikācija.pdf

TOP Komentāri

avatar