Saeima saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem palielina akcīzes nodokli

No 2022.gada bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem plānots palielināt akcīzes nodokļa likmi. To paredz Saeimā ceturtdien, 6.februārī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi akcīzes nodokļa likumā. 

Grozījumi noteic, ka nodokļa likme par 100 litriem dzēriena ir 7,4 eiro, ja uz 100 mililitriem dzēriena cukurs ir līdz astoņiem gramiem. Savukārt, ja cukura daudzums ir virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem dzēriena, tad par 100 litriem šāda dzēriena likme būs 14 eiro apmērā. 

Savukārt tiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, kuru sastāvā ir citas saldinātājvielas, akcīzes nodokļa likme paredzēta tādā pat apmērā, kā visiem bezalkoholiskajiem dzērieniem līdz šim, – 7,4 eiro par 100 litriem dzēriena.

Likuma izmaiņas rosinātas, lai iedzīvotāji samazinātu bezalkoholisko dzērienu ar lielu cukura daudzumu patēriņu ikdienā, jo neveselīgs uzturs ar augstu cukura, arī sāls un piesātināto tauku daudzumu ir viens no hronisko neinfekcijas slimību riska faktoriem, pauduši priekšlikuma autori.

Ar likuma grozījumiem valdībai līdz 2024.gadam uzdots sagatavot un iesniegt Saeimā informatīvo ziņojumu par to, kā nodokļa likmes izmaiņas ietekmējušas dzērienu ražotājus, kā arī sniegt izvērtējumu par saldinātājvielu, ar ko ražotāji dzērienos aizstāj cukuru, ietekmi uz cilvēku veselību.

Grozījumu izskatīšanas gaitā Finanšu ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka jebkuras izmaiņas nodokļu likmēs būtu jāskata kontekstā ar kopējo nodokļu politiku. Tāpat tika uzsvērts, ka, atbalstot likmes celšanu saldinātajiem dzērieniem, nodoklis tiem būs lielāks nekā atsevišķiem alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, alum.

Saeimas Preses dienests

TOP Komentāri

avatar