Saeima paredz vecāku pabalsta piešķiršanas nosacījumus ārkārtējās situācijas laikā

Saeima piektdien, 3.aprīlī, ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma deputātu iesniegto grozījumu maternitātes un slimības apdrošināšanas likumā, kas paredz vecāku pabalsta piešķiršanas nosacījumus saistībā ar Covid-19 izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā.

Noteikts, ka vecāki varēs pieprasīt piešķirtā vecāku pabalsta turpinājuma izmaksu pēc bērna viena vai pusotra gada vecuma sasniegšanas, ja pabalsts beidzas ārkārtējās situācijas laikā un vecākam nav iespējas atgriezties darbā vai gūt ienākumus no saimnieciskās darbības. 

Šādu pabalsta turpinājumu varēs izmaksāt par periodu no šī gada 12.marta līdz brīdim, kad persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā līdz ārkārtējās situācijas beigām. Tāpat noteikts, ka pabalsta izmaksa būs iepriekš piešķirtā pabalsta apmērā, bet ne lielāka par 700 eiro mēnesī. Vecāku pabalsta turpinājumu neizmaksās, ja personai būs piešķirts dīkstāves pabalsts vai tā veiks saimniecisko darbību un gūs ieņēmumus. 

Izmaiņas nepieciešamas, jo vecākiem, kuru bērniem šajā laikā aprit viens vai pusotrs gads, būtu jāatgriežas darbā, bet tas var nebūt iespējams vairāku nozaru dīkstāves vai citu apsvērumu dēļ, uzsvēruši likumprojekta autori.

Iespēja ģimenēm ar maziem bērniem palikt mājās un nedoties uz darbu, kā arī nevest bērnus uz bērnudārzu šī brīža situācijā palīdzēs mazināt vīrusa izplatības risku, akcentējuši likumprojekta autori, norādot, ka tāpat samazināsies ģimeņu ar bērniem iespēja nonākt uz nabadzības sliekšņa vai trūcīgas personas statusā.

Grozījums likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Saeimas Preses dienests

Foto:saeima.lv

TOP Komentāri

avatar