Rīgas pašvaldības policija turpina intensīvu darbu Covid19 apstākļos

Trešdien, 13.janvārī, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē deputāti iepazinās ar Rīgas pašvaldības policijas (RPP) sagatavoto ziņojumu par darbu Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā. 

2020.gada 9.novembrī, sakarā ar COVID19 strauju izplatību, valdība izsludināja ārkārtējo situāciju. Trīs mēnešu laikā valdības pieņemtie ierobežojumi pakāpeniski tika pastiprināti, kas vistiešāk ietekmēja policijas darbu. Kā informēja Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass, primāri policijas darbs tika orientēts uz apsekošanu, uzraudzību un prevenciju. Tomēr bez administratīviem sodiem neizdevās iztikt – konstatēti 839 COVID19 ierobežojumu neievērošanas gadījumi, no tiem 585 gadījumos ierosināti administratīvo pārkāpumu procesi.

Pavisam 2020.gada novembrī un decembrī kopā ar Valsts policiju tika apsekotas 33 705 adreses – gan tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietas, gan arī fizisko personu, kurām bija jāievēro karantīna, dzīvesvietas. Covidpass ievērošana pārbaudīta 13 590 personām, kuram bija jāievēro pašizolācija.

Veicot tirdzniecības vietu apsekošanu, visbiežāk fiksēti pārkāpumi, kad pārdevēji nelieto sejas maskas, vai lieto, bet nepareizi. Pavisam šajās pārbaudēs tika konstatētas 689 personas, kuras nelietoja sejas maskas – 594 novembrī un 95 decembrī, kas norāda uz to, ka iedzīvotāju apzinīgums ievērot epidemioloģiskās prasības pieaug.

Pārbaudes tika veiktas arī sabiedriskajā transportā. 2020.gada pēdējos divos mēnešos tika veikti 169 reidi un pārbaudīti 4481 autobusi, trolejbusi un tramvaji. Te konstatēto personu skaits bez sejas maksām ir divreiz mazāks – kopā 311 , pie tam decembrī tikai 52.

Kontakti ar COVID-pozitīviem bezpajumtniekiem ir policijas darbinieku ikdiena. Te jāatzīst, ka saskarsme ar COVID-pozitīviem bezpajumtniekiem notiek vieglāk – lielākoties šīs personas uzreiz paziņo, ka ir slimas un policijas darbiniekiem ir laiks uzvilkt aizsargtērpu. Bet ir arī personas, kuras apzināti elpo virsu policijas darbiniekiem, tādējādi izsakot savu attieksmi pret pastāvošiem aizliegumiem. 

Kopš 22.decembra visi inficētie bezpajumtnieki tiek vesti uz patversmi Katoļu ielā. Tā kā inficētie bezpajumtnieki cenšas pamest patversmi, pie patversmes ir izvietots policijas postenis, viens no darbiniekiem dežurē aizsargtērpā, gadījumā, ja nāksies steigties palīgā sociāliem darbiniekiem. Pavisam 1135 bezpajumtnieki nogādāti patversmē vai ārstniecības iestādēs. 

Izsaukumu skaits par ģimenes konfliktiem gada griezumā ir pieaudzis par 5% – 2019.gadā tie bija 1452 izsaukumi, 2020.gadā – 1529. Straujš konfliktu pieaugums bija novērojams pirmajā ārkārtējā situācijā – no 22% aprīlī līdz pat 38%  jūnijā, tomēr uz gada beigām izsaukumu skaits izlīdzinājās un nepārsniedza iepriekšējā gada radītājus. Novembrī un decembrī RPP saņēma izsaukumus uz 226 ģimenes konfliktiem, 162 gadījumos sastādīts vardarbīgā apdraudējuma izvērtējums. Neskatoties uz to, ka par 10% pieauga notikumu skaits, kad varmāka atradās alkohola reibumā, pieteikumi policijai par varmākas aizturēšanu un izolēšanu samazinājās par 77%. 

Decembra beigās valdība lēma, ka noteiktās dienās pēc plkst. 22.00 personas nedrīkstēja atrasties uz ielas bez attaisnojošā iemesla. RPP papildus ikdienas norīkojumam pilsētas ielās norīkoja 149 patruļas un 300 darbiniekus. Neskatoties uz ievērojamo policijas resursa iesaisti un to, cik plaši ierobežojumi tika izziņoti medijos, četrās  decembra naktīs konstatēti 277 pārkāpēji, kā arī pārbaudītas 148 personas, kuras pameta dzīvesvietu neatliekamo iemeslu dēļ. 

Noslēgumā Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētaja Linda Ozola  un komitejas deputāti izteica pateicību visiem pašvaldības policijas darbiniekiem par teicamu darbu saspringtos un dzīvību un veselību apdraudošos apstākļos un apņēmās darīt visu, lai arī pašvaldības policisti tiku iekļauti policijas darbinieku prioritārās vakcinācijas sarakstos. 

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar