Rīgas Latviešu biedrības “jumta bitēm” nav dīkstāves

Rīgas Latviešu biedrība (RLB) jau trešo gadu uz RLB nama jumta uz Vērmanes dārza liepu ziedēšanas laiku izvieto medus bišu saimes – RLB jumta bites.

Pagājušajā gadā RLB jumta trīs bišu stropu bites nepilnās trīs nedēļās ievāca 65 kilogramus gardā Vērmanes dārza liepu ziedu medus, kuru RLB dāvāja Latvijas Universitātes un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 100 gadu jubilejās, kā arī kā RLB suvenīru sadarbības partneriem. Latvijas Biškopības biedrības veiktās medus analīzes liecināja, ka Rīgas centrā ievāktais medus ir veselīgs un monoflors liepziedu medus, bet 2018.gada Latvijas biškopības biedrības rīkotajā medus konkursā RLB jumta bišu medus tik atzīts par otro gardāko Latvijā.

Arī šogad RLB plāno turpināt bišu aktivitātes – kamēr RLB namā ir aizliegta cilvēku pulcēšanās publiskos pasākumos, no 15.jūnija uz Vērmanes dārza liepu ziedēšanas laiku, RLB namu apdzīvos 20 bišu saimes, kas tiks izvietotas gan uz RLB nama jumta, gan uz Zelta zāles un Baltās zāles balkoniem. Ņemot vērā, ka Latvijas laukos bites vairs nejūtas droši – tur tās apdraud lāči un pesticīdi, biškopji Kārlis un Andris Bolmaņi daļu savu bišu ganāmpulka ganīs Vērmanes dārza liepās.

Projekta ietvaros, nu jau tradicionāli, Rīgas Latviešu biedrība izaicinās savus sadarbības partnerus uz sacensību – 15.jūnija rītā uz RLB nama jumta svinīgi tiks atvērtas sacensību dalībnieku –  Latvijas Biškopības biedrības, Latvijas Dabas fonda un mājinieku – Rīgas Latviešu biedrības bišu stropu skrejas, lai cīnītos par gardākā medus un lielākās medus ražas titulu. Uzvarētājus noskaidros pēc medus izsviešanas un degustācijas RLB namā, kurā varēs piedalīties ikviens interesents.

Kā jau katru gadu projektam ir sava galvenā tēma, kas šogad ir sabiedrības noskaņojuma uzlabošana, aicinot domāt zaļi Rīgas sirdī un rīkoties videi draudzīgi. 

Protams, projekts, kā vienmēr, aicinās sabiedrību nebūt vienaldzīgiem un iesaistīties bišu aizsardzības pasākumos – parakstīt petīciju par pesticīdu ierobežošanu lauksaimniecībā. Petīciju latviešu valodā var parakstīt šeit: ej.uz/glabietbites

Projekta mērķis:

radīt pozitīvu noskaņojumu un gaisotni sabiedrībā, aicinot sabiedrību domāt zaļi un “ārpus rāmjiem” pašā Rīgas  sirdī

popularizēt pasaulē pazīstamo pilsētu dravniecību (urban beekeeping)

veikt ievāktā medus un ziedputekšņu analīzes 

mācīties no bitēm čaklumu, darbīgumu, saliedētību, organizētību, ko varētu novēlēt Latvijas sabiedrībai kopumā.

“bišu vērotāja”   Marija Heislere – Celma 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar