Rīgas centra iedzīvotājs: labi situēts, dinamisks, radošs un mūsdienīgs

Galvaspilsētas centra apkaimēs dzīvojošie iedzīvotāji ir vieni no vislabāk atalgotajiem Rīgā: 2023. gadā mēneša bruto darba samaksa iedzīvotājiem centrā bija vidēji 2155 eiro, kas ir par 32,5 % un 72,5 % vairāk, salīdzinājumā ar Purvciemā un Bolderājā dzīvojošajiem. Turklāt Skanstes apkaimes iedzīvotāji bija vissituētākie, algā nopelnot 2876 eiro. Vēl centra iedzīvotāju raksturojošā iezīme ir: aktīvs, radošs un mūsdienīgs.

„Gatavojoties ikgadējam starptautiskajam pilsētplānošanas pasākumam „MadCity”, kurš norisinās ar mūsu ikgadējā ģenerālsponsora veikalu tīkla DEPO atbalstu, un kurā šogad mēģināsim atbildēt uz jautājumu „Kas notiek ar pilsētas centru?”, vēlējāmies labāk izprast centra iedzīvotāju, lai rosinātās pārmaiņas un apkaimju attīstība būtu precīzāk vērsta. Kas tad dzīvo Rīgas centrā? Emocionālus un pašiem zināmus raksturojumus statistikas ailēs neatrast, tāpēc, lai izzinātu šīs Rīgas centra iedzīvotāju, pirms pasākuma uz digitālās sienas (šeit) lūdzām cilvēkus dalīties ar savām domām par to, kā viņi raksturotu Rīgas centra iedzīvotāju. Viena no vienojošām atbildēm bija ienākumu līmenis, kas ir augstāks salīdzinājumā ar citām Rīgas apkaimēm,” stāsta „MadCity” galvenais organizators Neils Balgalis.

Šo viedokli apstiprināja arī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Analizējot tādu Rīgas centra apkaimju kā Avoti, Brasa, Centrs, Grīziņkalns, Pētersala-Andrejsala, Skanste un Vecpilsēta iedzīvotāju ienākumus, redzams, ka Skanstē dzīvojiošie 2023. gadā mēneša bruto darba samaksā saņēmuši visvairāk no visām Rīgas apkaimēm dzīvojošajiem, t.i., 2876 eiro, un tas ir vairāk nekā, piemēram, par situētu iedzīvotāju apkaimi dēvētajā Mežparkā, kur šī samaksa pērn bija 2196 eiro, vai Ķīpsalā dzīvojošajiem, kur iedzīvotāji bruto darba samaksā saņēma 2358 eiro. Kā liecina statistika, Skanstē dzīvojošajiem pa pēdām min Vecpilsētā dzīvojošie (ar 2262 eiro) un Centrā mītošie (2155 eiro) – šīs ir centra apkaimes, kur dzīvojošie pērn nopelnīja visvairāk. 

Uz digitālās rakstāmsienas atstātajos vērtējumos varējām jau smalkāk izprast rīdziniekus, kas dzīvo centrā. „Aktīvs, radošs un mūsdienīgs. Tāds, kuram vienmēr ir vēlme satikties, izzināt un iesaistīties eksistenciālās diskusijās,” bija viens no raksturojumiem. Citi arī domā, ka centra iedzīvotāji ir dinamiska dzīvesveida piekritēji, kā arī tie ir veco namīpašnieku mantinieki, inteliģenti ļaudis un kultūras baudītāji. Rīgas centrā dzīvojošie zina, ka bērnus uz ģimnāzijām nevajag vest ar auto, bet gan ļaut tiem iet caur parku. Ir arī kāds, kurš noraksturojis savu, centra iedzīvotāja, ikdienas maršrutu: māja-netālu darbs-pastaiga Vērmanes dārzā-Labieša alus glāze Ezītī-māja, akcentējot apkaimes plusus: centrā viss nepieciešamais ir sasniedzams, kājām ejot, un baudāms teju pie dzīvesvietas. Dažs domā, ka centra iedzīvotājs ir „tāds, kurš zina, kas ir ankambars un bonierējamā mašīna un kā smaržo īsts parkets, un kāpēc cilvēkam telpā vajag trīs metrus griestu augstuma un kuras ielas kurā dienas daļā un gadalaikā ir saulainas”. Viens saredz līdzību ar sevi: „mazliet snobiski, pasauli redzējuši, labi izglītoti un uz attīstību vērsti egoisti, kam riebjas īdēt par sastrēgumiem; gribas vecus parkus, iet kājām, dzīvot metropolē un satikties ar talantīgiem cilvēkiem.” 

Vēl viena nozīmīga centra iedzīvotāju daļa, par kuriem oficiālā iedzīvotāju skaita statistika nestāsta, ir internacionālie studenti. 2023. gadā studijas Latvijas augstskolās uzsāka vairāk nekā 10 tūkstoši citvalstu studentu, liecina CSP dati, neskaitot Erasmus programmas dalībniekus, kas aizvadītajā gadā internacionālo studentu pulkam piepulcināja vēl 10 tūkstošus jauniešu (Eiropas Komisijas dati). Šādu studentu pieplūdums, jo īpaši pilsētas centrā, veicina ne tikai pieprasījumu pēc pieejamiem mājokļiem, bet arī sekmē vietējo ekonomiku, apmeklējot kafejnīcas, bārus, kultūras pasākumus, un piešķirot pilsētas centram dzīvīgumu.

Par šo un citiem, pilsētas centram svarīgiem jautājumiem diskutēsim „MadCity Riga 2024”, kura mērķis ir veicināt nozīmīgas pārmaiņas pilsētā, radot jaunas un neparastas idejas kopā ar dažādām sabiedrības grupām, veicinot sadarbību un mudinot politiķus rīkoties. Šī gada tēma ir „Kas notiek ar pilsētas centru?” – tā pagātne, tagadne un nākotne. Šogad „MadCity” uzstāsies vairāk nekā 20 runātāju no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas un citām valstīm, kas dalīsies pieredzē par pilsētas centra lomu mūsdienās, raugoties no trim perspektīvām: ēka un ārtelpa, cilvēks un dzīvesveids, dati un pilsēta. Pasākumā spriedīs un meklēs risinājumus, kā padarīt centru par satikšanās vietu, kas veicina cilvēku sadarbību, kā pielāgot ēku funkcijas mūsdienu sabiedrības prasībām, kāda ir ārtelpas ietekme uz cilvēku uzvedību un labsajūtu. Neizpaliks arī praktiski piemēri, apskatot Latvijas un ārvalstu pieredzi. Īpaša uzmanība šogad datiem – kur tos meklēt, kā apvienot un izskaidrot, kādi datu analīzes rīki noder pilsētu nākotnes prognozēšanai un veidošanai. 

Pasākuma nobeigumā norisināsies tradicionālais pilsētplānošanas zibenshakatons jeb konkurss – motivācijas vadīta spēle, sadarbības veidotājs un mācību process –, kura laikā tiks meklēti risinājumi Rīgas tukšo skatlogu aizpildīšanai un konkrētu Rīgas centra teritoriju – Centrāltirgus un Centrālās stacijas apkārtnes attīstībai. 

„MadCity” ir lielākais pilsētu attīstībai veltītais regulārais pasākums Baltijā.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar