“Reaton Zelta pavārnīcu” 2022.gadā ieguvis šefpavārs Nils Ģēvele

Piektdien, 9.septembrī, svinīgā apbalvošanas ceremonijā tika paziņots “Latvijas gada pavārs 2022” – Nils Ģēvele, iegūstot balvā “Reaton Zelta pavārnīcu”, savukārt par labāko pavāra palīgu jeb pavārzelli tika atzīta Agate Batraga, balvā iegūstot “Reaton koka pavārnīcu”.

Latvijas Pavāru klubs sadarbībā ar pārtikas un delikatešu ekspertu “Reaton” jau 16.gadu turpina pavārmākslas svētkus Latvijā, rīkojot nu jau par tradīciju kļuvušo pavāru konkursu “Latvijas gada pavārs”, kurā tiek izraudzīts “Reaton Zelta pavārnīcas” ieguvējs. Šogad konkursā vēl piedalījās šādi pavāri – restorāna “Ogle” šefpavārs Artūrs Marčenoks ar pavārzelli Danielu Juškēviču, “Grand Palace Hotel” restorāna šefpavārs Andrejs Botikovs ar pavārzelli Loniju Astru Drazlovsku, “3 pavāru restorāns” šefpavārs Pāvels Skopa ar pavārzelli Matīsu Gleglu, kā arī “Hercogs” restorāna šefpavārs Kristaps Sarma ar pavārzelli Niklāvu Barkovski.

Pavārus vērtēja starptautiskā žūrija, kurā bija nozares eksperti Fridgeir Eiriksson no Islandes, Fanciane Tartari no Skotijas, Tarvo Stint un Rudolf Visnapuu no Igaunijas, kā arī Tomas Rimydis no Lietuvas. 

“No sirds apsveicam Nilu Ģēveli, iegūstot “Reaton Zelta pavārnīcu 2022”. Mums šis konkurss ir ļoti nozīmīgs, jo pavārmāksla ir mūsu kaislība! Nākamajā gadā mūsu departaments svinēs savu trīsdesmito gadadienu un jau kopš pirmajām pastāvēšanas dienām esam pievērsuši lielu uzmanību pavāru izglītībai un profesionalitātes veicināšanai. Nu jau 16 gadus esam kopā ar partneriem, iniciējot “Reaton Zelta pavārnīca” balvu un veicinot jaunu talantu rašanos. Mums ir liels gandarījums, ka varam ikgadu turpināt šo skaisto tradīciju – cildināt labākos pavārus un veidot pavārmākslas svētkus Latvijā. Lai tradīcijas turpinās!” saka “Reaton” pārtikas produktu tirdzniecības mārketinga vadītāja Baltijā Vija Tirzmale. 

Šogad kritēriji, pēc kuriem notika vērtēšana pavāru konkursam statrēja ar vadmotīvu “Zero waste” jeb virtuve  bez atkritumiem un pārpalikumiem. Tāpat tika vērtēti sagatavošanās darbam, darba forma, virtuves un inventāra sagatavošana, produktu pareiza sagatavošana, tehniskā meistarība un darba organizēšana, darba tehnika, darba vietas organizēšana, higiēna, produktu racionāla izmantošana jaunrade un mūsdienīgums, ēdiena pasniegšanas laiks un tehnika, ēdiena noformējums, kompozicionālā krāsu un formu vienotība, proporcijas, svars, ēdiena garšas, smaržas un produktu saderība un smaržas, garšas un konsistences atbilstība, kā arī ēdiena uzturvērtība. Labākais pavārzellis tika noteikts pēc atsevišķiem žūrijas kritērijiem – darba tehnika, komandas darbs, higiēna un darba drošība, ieinteresētība darba uzdevumos un inovācijas.

“Šogad tika saņemts iepriecinoši liels konkursantu pieteikumu skaits, tāpēc esam gandarīti par pavāru interesi, kuri ir gatavi strādāt inovatīvi, iedvesmojoties no labākajiem pasaules piemēriem, izmantojot savas zināšanas un fantāziju. Pašreiz situācija sabiedriskajā ēdināšanā ir samērā kritiska, jo pandēmija ietekmējusi visu nozari – trūkst darbinieku, cilvēki brauc prom. Ceru, ka ar konkurss motivēs jaunos pavārus virzīties uz priekšu un attīstīties, lai nākotnē mēs varētu baudīt šedevrus un sasniegt noteiktos mērķus,” saka Latvijas Pavāru kluba vadītāja Svetlana Riškova. 

Iepriekšējo gadu uzvarētāji: 

2006, 2007 Raimonds Zommers

2008 Vasīlijs Stvelkos

2009 Terēze Kondrate

2010 Viesturs Lasmanis

2011 Jānis Rozenbergs

2012 Kārlis Visockis

2013 Romans Ugļacina

2014 Kristīne Strode

2015 Ina Pliščenko

2016 Kristīne Strode

2021, 2018, 2017, Dinārs Zvidriņš

2019 Pāvels Skopa

2020 Heinrihs Erhards

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar