Pusaudžu resursu centrs paplašina darbību Rīgā

2022.gadā Bērnu un pusaudžu resursu centrs (PRC) palīdzību sniedza vairāk nekā 8500 pusaudžiem un viņu ģimenēm visā Latvijā. Vislielākais pieprasījums pēc palīdzības jau vairāku gadu garumā ir vērojams Rīgā, tamdēļ PRC turpmāk būs pieejamāks arī Rīgas Latgales priekšpilsētas pusaudžiem. Jaunās centra telpās tirdzniecības centrā Dole ir tapušas pateicoties tirdzniecības centra Dole atbalstam, ieguldot līdzekļus gan telpu izveidošanā, gan iekārtošanā!

PRC īsteno divas valsts apmaksātas programmas pusaudžiem– Atkarības riska mazināšanas programmu sadarbībā ar Labklājības ministriju un Garastāvokļu traucējumu programmu sadarbībā ar Veselības ministriju. PRC telpu atklāšanas pasākumā piedalījās Labklājības ministre Evika Siliņa, lai iepazītos ar PRC darbu un sasniegtajiem rezultātiem, kā arī pārrunātu nākotnes ieceres un sadarbību. “Praktisks un psiholoģisks atbalsts atkarību varā nokļuvušiem pusaudžiem ir ārkārtīgi pieprasīts un novērtēts gan no pašiem jauniešiem, gan arī no viņu ģimenēm. Es augstu novērtēju Bērnu un  pusaudžu resursu centra komandas neatlaidīgo darbu, kur pieredzējuši speciālisti sniedz iespēju jauniešiem atgūt veselīgu un harmoniskāku ikdienu, uzlabojot savu dzīves kvalitāti. Diemžēl tik jutīgā vecumā atkarības no datorspēlēm, atkarību izraisošām vielām un ēšanas traucējumi nav retums. Šī ir stratēģiska precīzi izvēlēta vieta sociālajai rehabilitācijai, jo ir pieejama tuvu dzīvesvietai, ņemot vērā rehabilitācijas programmas intensitāti”, norāda Evika Siliņa, Labklājības ministre.

Jaunais centrs tapis pateicoties tirdzniecības centra Dole iniciatīvai un ieguldījumam. Džordžs Kakouras (George Kakouras), Hili Properties rīkotājdirektors: “Viena no Hili Properties uzņēmuma misijas vērtībām ir sniegt atbalstu – sabiedrībai, līdzcilvēkiem un kopienai, kurā norit mūsu uzņēmējdarbība. Bērnu un pusaudžu resursu centrs ir viena no tām organizācijām, kura sniedz nenovērtējamu atbalstu jaunajai paaudzei un viņu ģimenēm. Esam gandarīti sniegt savu ieguldījumu, nodrošinot labiekārtotas telpas Bērnu un pusaudžu resursu centra filiālei vienā no mūsu uzņēmuma īpašumiem – tirdzniecības centrā Dole. Jaunā centra filiāle nodrošinās pakalpojumu pieejamību ne tikai Latgales priekšpilsētas iemītniekiem, bet arī tuvāko pilsētu, kā piemēram, Salaspils, Ikšķile un Ogre, iedzīvotājiem. Hili Properties uzņēmuma komanda turpinās sniegt atbalstu un būt līdzās arī ikdienas darbā Bērnu un pusaudžu resursu centram tirdzniecības centrā Dole.”

2022.gadā PRC palīdzību sniedza 8555 pusaudžiem, no kuriem 4480 atbalstu saņēma Rīgā. Ilgstoša palīdzība bija nepieciešama vairāk nekā 2000 jauniešiem, no kuriem 630 atbalstu saņēma Atkarības risku programmā. “Pieprasījums pēc palīdzības turpina pieaugt, un rindā uz kādu no mūsu programmām šodien gaida jau 371 pusaudzis. Vislielākais pieprasījums vienmēr ir bijis Rīgā, un priecājamies, ka līdzšinējiem 4 centriem pievienojas jauns centrs Latgales priekšpilsētā. Tagad esam sasniedzami visos galvaspilsētas rajonos, un tas ir īpaši svarīgi tiem pusaudžiem, kuriem palīdzība ir nepieciešama ilgstoši, dažkārt pat 6 mēnešu garumā. Lai jaunietis varētu apvienot savas ikdienas gaitas ar palīdzības saņemšanu, mums ir jābūt pēc iespējas tuvāk. Tāpēc sirsnīgs paldies tirdzniecības centram Dole par šo iniciatīvu, izveidojot un iekārtojot jaunās telpas. Pateicoties valsts atbalstam, pusaudžiem mūsu sniegtā palīdzība ir bezmaksas, bet ziedotāju iesaiste ļauj attīstīties un parūpēties par skaistu vidi,” pateicību pauda Liene Dambiņa, Bērnu un pusaudžu resursu centrs, valdes priekšsēdētāja.

Atkarības risku programmas ietvaros pusaudžiem visbiežāk grūtības tika konstatētas ar procesu atkarībām,- 71,9%, savukārt 10.9% – ar toksisku vielu lietošanu un 11.4% – ar alkohola lietošanu. “Procesu atkarības pusaudžiem bija saistītas ar pārmērīgu tehnoloģiju lietošanu, kas negatīvi ietekmēja ikdienas  funkcionalitāti, proti, mainījās viņu uzvedība, piemēram, netika apmeklēta skola, tika pamesti novārtā hobiji. Taču atkarīga uzvedība nekad nav pati par sevi, tā ir cieši saistīta ar citām mentālās veselības grūtībām, piemēram, trauksmi vai depresiju. Diemžēl ilgstoša un intensīva sociālo tīklu lietošana nav problēmas risinājums, bet drīzāk pasliktina esošās grūtības. Tamdēļ iespēja Atkarības risku programmas ietvaros nodrošināt pusaudžiem un arī viņu ģimenēm multidisciplināru palīdzību ir ļoti svarīga, jo palīdz labāk izprast grūtības, to cēloņus, uzvedību un kopīgi ar speciālistiem meklēt risinājumus, kas ir vispiemērotākie katram individuāli. Palīdzam pašam pusaudzim iesaistīties jēgpilnās aktivitātēs, lai aizstātu nevēlamos ieradumus  un uzlabotu savu emocionālo un fizisko pašsajūtu”, pastāstīja dr. Anete Masaļska, bērnu psihiatre, PRC vadītāja.

Par Bērnu un pusaudžu resursu centru

Bērnu un pusaudžu resursu centru (BPRC) ir izveidojis Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar nozares speciālistiem Latvijā un Lielbritānijā. Kopš 2018.gada BPRC sniedz uz pierādījumiem balstītu, profesionālu, mūsdienīgu un multidisciplināru palīdzību pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām un viņu ģimenēm. Pateicoties Labklājības un Veselības ministriju piešķirtajam finansējumam, visi BPRC pakalpojumi pusaudžiem un viņu tuviniekiem tiek nodrošināti bez maksas. BPRC atbalsts ir pieejams 9 Latvijas pilsētās- Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Siguldā, Tukumā, Valmierā un Ventspilī.

Foto & video: Kristiāns Puķītis

TOP Komentāri

avatar