Plānotais vakcinācijas process pret Covid-19 rudenī

Pieaugot iedzīvotāju interesei par balstvakcinācijas veikšanu pret Covid-19 infekciju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Nacionālais veselības dienests (NVD) rīkoja preses konferenci 26. augustā par plānoto vakcinācijas procesu rudenī.

Sagaidāms, ka pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 būs pieejamas pēc to reģistrācijas Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA). Lai arī precīzi nav iespējams prognozēt, kad EZA pabeigs izvērtējumu, ātrākais iespējamais laiks – šī gada septembrī. Pielāgoto vakcīnu pieejamība Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir atkarīga no vakcīnas reģistrācijas procesa gaitas un tā rezultāta. 

Dr.Ainis Dzalbs, Imunizācijas valsts padomes loceklis informē, ka “ar šobrīd cirkulējošo vīrusa paveidu un tā apakšvariantiem pārslimošanas epizodi vairs nevar pielīdzināt vienai vakcīnas devai. Ir zināms, ka imunitāte pēc pārslimošanas ir ļoti īslaicīga (vidēji 60 dienas) un šī imunitāte ir ļoti specifiska konkrētam izraisītājam. Tāpēc padome rekomendējusi neveidot sarežģītus Covid-19 vakcinācijas algoritmus, bet piemērot vienas balstvakcinācijas principu neatkarīgi no iepriekš saņemto vakcīnu devu skaita.”

“Vakcinācija ir efektīvs veids kopējās sabiedrības veselības uzlabošanā. Pabeigts primārās vakcinācijas kurss un veikta balstvakcinācija būtiski samazina smagu slimības, hospitalizācijas un nāves risku no Covid-19,” tā Larisa Savrasova, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta uzraudzības Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja.

NVD vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala informē, ka “vakcinācijai pieteikties var savā ģimenes ārsta praksē, vietnē manavakcina.lv, kā arī ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos. Informācija par vakcinācijas kabinetiem atrodama NVD tīmekļa vietnē.”

SPKC un NVD ir apkopojuši aktuālākos jautājumus un atbildes par vakcināciju un digitālajiem Covid-19 sertifikātiem.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar