Pie Saeimas nama uzstādīta 4.maija Neatkarības deklarācijas pieņemšanai veltīta plāksne

Par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30.gadadienai pie Saeimas nama uzstādīta piemiņas plāksne, kas veltīta 4.maija deklarācijas pieņemšanai.Plāksni rotā uzraksts: „Šajā namā 1990.gada 4.maijā Augstākās padomes deputāti pieņēma deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”.

“Mūsu valstij ir divi vēsturiski izšķiroši datumi – 1918.gada 18.novembris, kad tika proklamēta Latvijas Republika, un 1990.gada 4.maijs, kad tika atjaunota mūsu valsts neatkarība. 30 gadu jubileja kopš neatkarības balsojuma šķita īstais brīdis, lai pie Saeimas nama atklātu piemiņas plāksni, kas iemūžina šo vēsturisko notikumu, līdzīgi kā tas ir pie Nacionālā teātra. Šī būs vieta, kur apstāties un ar lepnumu atcerēties tā laika notikumus, vieta, kuru parādīt saviem bērniem un ciemiņiem no citām zemēm,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. 

4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka akcentē: “Pirms 30 gadiem, izrāvušies no okupācijas, mēs nevarējām pat sapņot, ka mēs būsim Eiropas Savienībā, ka mēs būsim NATO, ka mēs būsim atzīta valsts. Paldies maniem kolēģiem, ka nenobijās! Jūs esat drosmīgi, jūs esat lepni, jūs esat cieņpilni cilvēki, kuri saprata šo nozīmīgo balsojumu. Ja toreiz tas nebūtu noticis, mēs šodien atrastos pavisam citā valstī.”

Plāksne uzstādīta pie Saeimas nama galvenās ieejas. Pa šīm durvīm pirms 30 gadiem 4.maijā pēc lēmuma iznāca deputāti, kurus sagaidīja gavilējoša tauta.

1990.gada 4.maijā pieņemto deklarāciju „Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” caurvij Latvijas valsts nepārtrauktības doktrīna. Todien netika izveidota jauna valsts, bet de jure atjaunota 1918.gadā dibinātā Latvijas Republika. Ar to sākās ceļš uz pilnīgu Latvijas neatkarības atgūšanu un izstāšanos no Padomju Savienības. 

Līdzās 4.maija deklarācijas piemiņas plāksnei pie Latvijas parlamenta galvenās ieejas uzstādīta arī atjaunota Latvijas Republikas Saeimas plāksne. Tai veikta gravējuma zeltījuma atjaunošana.

4.maija Neatkarības deklarācijas pieņemšanai veltītās plāksnes tēlnieks ir Jānis Strupulis.

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

3

TOP Komentāri

avatar
3 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
3 Komentāru autori
ЕвгенийВикторEir0pa Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Eir0pa
Viesis
Eir0pa

Mihlu 4.maija letlandi

Виктор
Viesis
Виктор

Здравствуйте!
Наша компания поставляет маски для лица, оптом.
Маски защищают от вирусов в местах скопления людей.
Маски мягкие и комфортные, т.к. натуральный хлопок не раздражает кожу лица и не задерживает влагу от дыхания.
Кожа остается сухой и чистой. Легко стираются вручную или в стиральной машине, выдерживают до 80 стирок.
Мягкие эластичные резинки не давят на уши и позволяют носить маску долгое время без усталости.
Маски сшиты вручную с любовью и искренним желанием помочь людям пережить это непростое время и последствия эпидемии, которые могут значительно продлить меры самоизоляции и дистанцирования.
Заинтересовало? Свяжитесь с нами!
E-mail: portnovmask@gmail.com

Евгений
Viesis
Евгений

Здравствуйте!
Наша компания поставляет Meltblow и резинки для медицинских масок оптом.
Цена: 1,6 млн/тонна.
Работаем только по договору, с предоплатой на юр.лицо, доставка 15 дней.
Для связи: stiloszavi1981@mail.ru
Посредников просьба не беспокоить.