Peoniju svētki tuvojas

“Tūkstoš peoniju dārzā” 2024. gada 9. jūnijā pulksten 12.00 Tomē, Ogres novadā notiks Peoniju svētki franču noskaņās. Galvenā uzmanība būs veltīta franču dobes krāšņajai ziedēšanai, svētkus papildinās franču melodijas. Peoniju svētku viesus gaidīs ziedošs “Tūkstoš peoniju dārzs”, kura saimnieki Iveta un Juris Kažemaki vēlas dalīties peoniju ziedēšanas krāšņumā.

“No peonijām varam mācīties apbrīnojamo to spēju ikvienu iepriecināt vien ar savu esību! Klasiski sarkanas, rozā, arī dzeltenas un baltas, atšķirīgas ne tikai pēc krāsas, bet arī formas – smalkām lapiņām un kā milzu kupenas – tik ļoti dažādas ir šīs dārza karalienes. Pirmie peoniju ziedi šogad atvērās neierasti agri – jau maijā sākās skaistais peoniju laiks, bet dažādās šķirnes, uzziedot pakāpeniski, dod iespēju priecāties par dārzu vairākas nedēļas. Desmit gados esam iestādījuši 2000 peonijas, kas mūsu dārzu piepilda ar skaistumu, bagātīgu krāšņumu un smaržu. Šī gada Peoniju svētkos galveno uzmanību veltām trim ļoti īpašām Francijā radītām peoniju šķirnēm, tām pieskaņojot arī pārējo svētku tematiku,” par gaidāmo Tomes Peoniju svētkos stāsta “Tūkstoš peoniju dārza” saimnieki Iveta un Juris Kažemaki. 

Muzikālo noskaņu, spēlējot franču melodijas, svētkos radīs akordionists Kaspars Gulbis, apmeklētājus četrās Peoniju svētku stundās būs iespēja nesteidzīgi baudīt pilnbriedā esošo “Tūkstoš peoniju dārzu” un apkārtējo lauku dabu, fotografēties peonijās un sagādāt peoniju ziedus līdzi ņemšanai.

Uz Peoniju svētkiem Tomē aicināts jebkurš interesents, bet jo īpaši būs gaidīti puķu draugi – peoniju mīļotāji. Apmeklētājiem būs iespēja novērtēt vairāk nekā 200 šķirņu burvību, bet, kā saka “Tūkstoš peoniju dārza” saimnieki Iveta un Juris, kolekcionēšanai šeit ir mazāka nozīme. Svarīgākais, lai ieaudzētu mūsu klimatam atbilstošākās peoniju šķirnes, bagātinot Latvijas dārzus ar krāšņām peoniju šķirnēm. Saimnieki dalīsies savā pieredzē par peoniju kopšanu, audzēšanu un ziedu izmantošanu dažādu svētku noformējumā un mājvietas dekorēšanā. Peonijas ieteicams stādīt rudenī, bet, ja neiestājas sals, var stādīt līdz Ziemassvētkiem: “Mēs neesam profesionāli dārzkopji un paši tikai mācāmies peoniju audzēšanas gudrības un noslēpumus. Bet esam gatavi dalīties ar saviem vērojumiem un secinājumiem, ko esam guvuši savā pieredzē, un redzējuši pie Nīderlandes peoniju audzētājiem un citos skaistajos Latvijas peoniju dārzos. Tagad mēs zinām, ka nevajag stādīt vienā dobē agrās un vēlās peonijas. Tāpat, ka pirms sakņu pirkšanas ir jānoskata tās ziedēšanas laukā reālā vidē, nevis pēc bildes katalogā.”

“Peonija jāizvēlas ziedēšanas laikā tās dabīgajā vidē, nevis no fotogrāfijas. Tā var redzēt, cik tā ir augsta, kā dabā izskatās konkrētās šķirnes zieds, kāda ir tā forma, krāsa un smarža, saprast tās ziedēšanas laiku,” pārliecināta Iveta Kažemaka. 

Peonijas ir mīlestības, laimes un labklājības simbols, un arī “Tūkstoš peoniju dārza” izveide Tomes pagastā, Ogres novadā sākusies romantiski – 2014. gadā saimnieks Juris iepazīšanās gadadienā uzdāvinājis Ivetai šķirnes “My Love” pirmo stādu. Tūkstoš peoniju dārzā desmit gados iestādītas un saimnieku izlolotas divsimt šķirņu 2000 peonijas. 

Peoniju dārza kultūras iedvesmotājs Latvijā un puķkopis ar gandrīz 70 gadu pieredzi, grāmatas ‘Latvietis un viņa peonija’ autors Aldonis Vēriņš ir teicis: “Rītdienai ir jābūt ar dārza un puķu smaržu! Peonijas ir mūža stādījums. Tā pārdzīvo karus, pandēmijas un paaudzes.”

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar