Pasaules aknu dienā atgādina par profilaktisku pārbaužu lomu veselībai

Ik gadu 19. aprīlī tiek atzīmēta Pasaules aknu diena. Tās mērķis – papildināt izpratni par šī nozīmīgā orgāna lomu. Dažādās iedzīvotāju grupās visā pasaulē aknu veselība pasliktinās. Aknas par negatīvām izmaiņām strauji nesignalizē, nesāp. Profilaktiski pārbaudīties un pievērst pastiprinātu uzmanību aknu veselībai būtu nepieciešams tām riska grupām, kurām ir lielāka iespēja saslimt ar taukaino hepatozi: cilvēkiem ar izteiktu lieko svaru, cukura diabēta pacientiem, alkohola lietotājiem.

Šodien plkst. 14.30 notiks aknu veselībai veltīta publiska speciālistu diskusija – “Tava ikdiena un… tavas aknas. Kādēļ ikvienam būtu vērts par to padomāt?”

Pēdējā laikā gandrīz katrs otrais pacients, kurš plānveida kārtā dodas pie ārsta, konstatē, ka ir izmaiņas viņa aknu analīzēs, vai ultrasonogrāfijā iegūtā aina apstiprina aknu aptaukošanos. Problēmas ar aknu veselību kļūst aizvien biežākas gan Latvijā, gan pasaulē. Ir jāmaina domāšana par veselīgu uzturu. Katrs orgāns ir svarīgs, un nav nekā lieka – gan aknas , gan sirds, gan aizkuņģa dziedzeris… Aknas ir unikāla mūsu organisma laboratorija, tur notiek visa veida vielmaiņas procesi, tur īstenojas sintēzes funkcija, kas nozīmē, ka tiek ražots organismam nepieciešamais, piemēram, asins recēšanas faktori, un tas nekur citur organismā nenotiek. Turklāt tieši aknas ir atindēšanas orgāns, tāpēc arī runājam par to, ka vēl apgrūtinām savas aknas ar lieko uzturu, ar alkoholu, bet tās jau tā visu lieko, kas nonāk mūsu organismā, caur sevi pārlaiž un attīra organismu. Patiesi unikāls orgāns!” Latvijas iedzīvotāju aknu veselībai svarīgo atgādina asociētā profesore hepatoloģe, infektoloģe Indra Zeltiņa.

Šogad Pasaules aknu dienas tēma ir “Esi modrs, veic kārtējās aknu pārbaudes, ikvienu var skart aknu aptaukošanās!” Šādi izvēlētas tēmas mērķis ir uzsvērt regulāru aknu pārbaužu nepieciešamību, jo aknu aptaukošanās var ietekmēt ikvienu, neatkarīgi no tādiem riska faktoriem kā liekais svars, insulīna rezistence (diabēts) vai pārmērīga alkohola lietošana. Nesen veikti pētījumi parādījuši, ka 75% gadījumu bezalkoholisku aknu slimību (aknu slimība, pacientiem, kas nelieto alkoholu vai to lieto maz) ir pacientiem ar zemu ķermeņa masas indeksu.

Šodien notiks aknu veselībai veltīta publiska speciālistu diskusija – “Tava ikdiena un… tavas aknas. Kādēļ ikvienam būtu vērts par to padomāt?”. Diskusijā piedalās RSU Infektoloģijas katedras asociētā profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas nodaļas vadītāja, hepatoloģe, infektoloģe „Veselības centru apvienībā” Indra Zeltiņa, RSU Infektoloģijas katedras asociētā profesore, Centrālās laboratorijas valdes locekle, laboratorijas speciāliste, Latvijas Laboratorās medicīnas biedrības valdes locekle, Jeļena Storoženko, RSU asociētais profesors, Hepatoloģijas rezidentūras vadītājs, gastroenterologs, internists, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, „Veselības centru apvienības” poliklīnikā „Aura” Aleksejs Derovs, uztura speciāliste „Veselības centru apvienībā” Anita Baumane, un C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs. Ko katrs varam darīt savā ikdienā, kā palīdzēt ar izpratni tuvākajiem? Kā diagnosticējamas un ārstējamas aknu slimības. Kā var zināt, ka tavas aknas ir veselas? Ko nozīmē burtu salikums analīzēs – ALAT, ASAT… Ko šī analīze parāda. Par to diskusijā.

Diskusiju Delfi platformā un iespēju skatīties VCA facebook kontā sadarbībā ar Essentiale forte N* piedāvā lojalitātes programma VESELĪBA https://www.veselibaskarte.lv, kuras ietvaros iespējams saņemt pakalpojumus „Veselības centru apvienībā”, „Centrālajā laboratorijā” un „Mēness aptiekās”.

* Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar