No aprīļa – vairāki jauni veselības aprūpes pakalpojumi

No 2023. gada 1. aprīļa pacientiem no valsts budžeta tiks apmaksāti vairāki jauni veselības aprūpes pakalpojumi.

Saskaņā ar šodien, 28. martā, veiktajām izmaiņām Ministru kabineta noteikumos “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” un likumu “Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam” valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstā tiek iekļauta:

  • laparoskopiska miomektomija;
  • medicīniskais papilduzturs jeb speciālā pārtika;
  • jauni jaundzimušo skrīningi;
  • no 1. oktobra būs pieejams mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojums pacienta dzīvesvietā.

Saistībā ar paliatīvo aprūpi pacienta dzīvesvietā tika veikts pilotprojekts Liepājā un Dienvidkurzemes novadā un pēc tā rezultātiem secināts, ka šāda veida aprūpi nepieciešams apmaksāt no valsts budžeta. Tā kā ārstniecības iestādes pakalpojumu sniegšanai Nacionālais veselības dienests izvēlēsies pakalpojumu sniedzēju atlases procedūrā, ir nepieciešams laiks, tāpēc noteikts pārejas periods pakalpojuma ieviešanai – 2023.gada 1.oktobris.

Noteikumu projekts paredz no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāt ne tikai enterāli un parenterāli ievadāmus barošanas maisījumus, bet arī medicīnisko papilduzturu. Paredzēts, ka medicīniskais papilduzturs jeb speciālā pārtika pieaugušajiem no valsts budžeta līdzekļiem tiks kompensēts Nacionālā veselības dienesta centralizētā iepirkumā, savukārt bērniem to nodrošinās Bērnu klīniskā universitātes slimnīca. 

Jaunus veselības aprūpes pakalpojumus pacientiem iespējams apmaksāt pēc finansējuma piešķiršanas prioritārajiem pasākumiem veselības nozarei. Veselības nozares budžets kopumā 2023. gadā sasniedz 1,6 miljardus eiro, tajā skaitā 85,8 miljoni eiro piešķirti papildus, ko pamatā plānots novirzīt onkoloģijas pacientiem, bērniem un ārstniecības personu atalgojumam.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar