Neraugoties uz Covid-19 saslimstības mazināšanos, pieaug smago pacientu skaits

Pēdējo trīs nedēļu laikā Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums, pagājušā nedēļa (20.nedēļa) pret iepriekšējo nedēļu(19.nedēļu) samazinājums ir par 26%. Vidēji vienā dienā tiek atklāti 424 jauni inficētie. Pagājušajā nedēļā par 2,1% samazinājies veikto testu skaits, vidēji dienā veicot 12 597 testus (iepriekš 12 864 testus).

Pēdējo septiņu dienu laikā tika stacionēti vidēji 56 pacienti dienā, tādējādi ikdienā slimnīcās ar Covid-19 ārstējas vidēji 635 (iepriekš 660) pacienti. Tomēr par 7,4% pieaudzis smago pacientu skaits stacionāros, kas vidēji ir 79 pacienti dienā.

Visās vecuma grupās vērojams saslimstības smazinājums, tomēr vecuma grupā 70+ pēdējās divas nedēļas vērojams neliels pieaugums.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R) šobrīd sastāda 0,8 (nedēļu iepriekš 0,88), tas liecina par infekcijas slimības izplatības samazināšanos.

Speciālisti aicina ar piesardzību vērtēt saslimstības samazinājumu. Šobrīd Latvija saglabā nemainīgi augstu 4.-5. vietu Eiropā. Ja Eiropas vidējais kumulatīvais saslimstības rādītājs ir 224, tad Latvijā tas ir divas reizes augstāks. Kopumā Eiropā situācija uzlabojas – 24 valstīs situācija ir stabila vai vērojams saslimstības samazinājums.

Aicinām iedzīvotājus vakcinēties, jo tas joprojām ir drošākais un efektīvākais aizsardzības veids, kas pasargā no smagām slimības formām un mazina Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā.

Atgādinām, ka Covid-19 profilakses pasākumi joprojām rūpīgi jāievēro:

  • īpaši rūpīgi ievērot roku higiēnu,

  • pareizi lietot sejas masku (nosedzot degunu un zodu),

  • vēdināt telpas vairākas reizes dienā, ievērojot visus drošības pasākumus (pieskatot mazus bērnus), plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā. Īpaši aktuāli tas ir mājsaimniecībās, kur uzturās vairāki ģimenes locekļi, kā arī darbavietās un izglītības ietādēs, kur darba un mācību process notiek klātienē,

  • iespēju robežās strādāt attālināti,

  • nedoties uz darbu un publiskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru).

Foto: picjumbo.com

TOP Komentāri

avatar