Muzejs kā platforma svarīgu tēmu aktualizēšanai

Muzejs parasti asociējas ar vietu, kur tiek izstādītas senas lietas, ko nedrīkst aiztikt. Jāuzvedas ieturēti un klusi. Pārtikas produkti un dzērieni tiek atstāti aiz durvīm, lai netīši nenotraipītu kādu no izstādes priekšmetiem. Bet kā būtu, ja muzeja telpās, tieši blakus izstādes eksponātiem tiktu uzrīkota skaļa ballīte kopā ar draugiem un četrkājainajiem mīluļiem? Kā būtu izkāpt ārpus robežām, izaicināt ierasto konceptu un padarīt muzeju par vietu, kur runājam par sabiedrībai svarīgām tēmām? Tradicionālie muzeji arvien vairāk  rīko dažādus pasākumus

Muzeja ekspozīcijās var būt gan pastāvīgās izstādes, gan īslaicīgas izstādes, kas tiek organizētas laikposmā no vairākiem mēnešiem līdz vairākiem gadiem. Jāatzīmē, ka tradicionālie muzeji mainās un pielāgojas mūsdienu sabiedrībai un tehnoloģiju izaicinājumiem. Daži muzeji ir pievērsušies interaktīvām un digitālām izstādēm, kā arī piedāvā dažādus pasākumus, kas bagātina muzeja apmeklēšanas pieredzi – ģimenes dienas, individuālās un grupu ekskursijas, virtuālās tūres, koncertus.

Katra atklāšana un izstāde kā svētki

Es uzskatu, ka neviena izstāde nav pabeigta, kamēr apmeklētāji tajā neiesaistās un nepiedalās. Tāpēc muzejā “Fotografiska” Tallinā, ko nodibināju kopā ar saviem domubiedriem, katra izstādes atklāšana ir kā svētki, ko svinam kopā ar saviem apmeklētājiem. Izmantojot dažādus izstāžu veidus, kultūras pasākumus, lekcijas un koncertus, tiek parādīta mākslas nozīme un tās ietekme sabiedrībā. Turklāt, pēc iespējas iesaistot apmeklētājus dažādos pasākumos, tiek veicināta arī izpratne par mākslas daudzveidību un attīstību.  Vienlaikus muzeja apmeklējumu var baudīt brīvā atmosfērā, draugu kompānijā, skaļi runājot, smejoties, un neviens neaizrādīs, ka uzvedaties par skaļu, traucējot citiem apmeklētājiem. Tādējādi apmeklējums kļūst par izglītojošu un aizraujošu pieredzi.

 Muzejs kā daļa no apkārtējās vides

Nevar noliegt, ka muzeja apmeklējuma pieredze sākas vēl pirms ieiešanas tajā. Apmeklējot kādu apskates objektu, mēs, protams, vispirms novērtējam arī tā vizuālo izskatu, piekļūšanas iespējas un apkārtējo vidi. Es uzskatu, ka visiem šiem aspektiem ir ārkārtīgi liela nozīme. Tas viss ir daļa  no pieredzes, kas tiek veidota un iegūta, muzeja apmeklējuma laikā. Turklāt tas ir bijis arī mūsu muzeja, “Fotografiska” Tallinā izaicinājums – atrast vietu, kas saskan ar mūsu ideju un vērtībām, un vienlaikus ir ar vēsturisku un arhitektonisku nozīmi. Savukārt milzīgās betoniskās kāpnes un augstie griesti sniedz plašas iespējas, lai muzejs varētu radoši izpausties. 

Būt vairāk kā tikai muzejam

Mākslinieki visā pasaulē arvien vairāk novērtē kultūrvidi, kas  balstīta uz atklātību, radošumu un novatoriskumu jeb inovācijām. Arvien vairāk redzama vēlme parādīt sabiedrībai daudzveidīgas izstādes, kurās redzami gan pieredzējušu mākslinieku, gan jauno talantu radīti darbi. Arī sabiedrībā redzam, ka arvien skaļāk izskan dažādi sociālie un vides jautājumi, piemēram, klimata pārmaiņas, cilvēktiesības un līdztiesība. Šīs tēmas ienāk arī mākslas vidē, “Fotografiska” Tallinā gadījumā izmantojot fotogrāfijas spēku. Veidojot muzeju, viens no maniem mērķiem un vēlmēm bija radīt iespēju iepazīties ar dažādām kultūrām, domāšanas veidiem, būt atvērtiem un pieņemt dažādību. Tomēr ir svarīgi atzīmēt, ka šāds koncepts nav visiem piemērots. Daži apmeklētāji var justies nedroši, nezinot, ko sagaidīt no muzeja, kas izaicina vispārpieņemtos muzeju standartus. Tāpat ir jāatceras, ka šāda muzeja pieeja ir eksperimentāla, tādēļ var rasties situācijas, kas nav piemērotas visiem.

Veidot kopienu, kas pavada savu brīvo laiku kopā muzejā

Domājot par muzeja darbību, mana vīzija ir vienkārša – sniegt reālajā pasaulē to, ko cilvēki meklē virtuālajā realitātē. Radīt kopienu, kas balstīta vienotās vērtībās un interesēs. “Fotografiska” gadījumā – fotogrāfijās. Turklāt vidi un izstādes radīt tādas, kas cilvēkiem radīs vēlmi ne tikai doties uz muzeju, bet arī dalīties savā pieredzē un iespaidos ar citiem, izmantojot sociālo tīklu platformas. Lai muzeja apmeklējums nav tikai vienu reizi gadā vai nedēļas nogalēs. Lai tas ir pieejams ikdienu un ikvienam ir iespēja socializēties, iegremdēties kultūrā un būt daļai no tās.

“Fotografiska” Tallinā līdzdibinātāja un izpildirektore Margita Asmane (Margit Asman)

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar