Mazajā Mežotnes pilī šo sestdien – Pētera Vaska, Georga Pelēča un Nino Rotas mūzika

Jau šo sestdien, 3.jūlijā, plkst.20 ar programmu «Kino atspulgi» Mazajā Mežotnes pilī viesosies «Trio FABEL»:  klarnetiste Anna Gāgane, čellists Kristaps Bergs  un pianiste Linda Leine.  Šajā vakarā Lielupes krastā skanēs Georga Pelēča «Lirisks triptihs par latviešu tautasdziesmu tēmām» (Veltīts «Trio FABEL»; pirmatskaņojums); Gabriela Forē Trio klarnetei, čellam un klavierēm op. 120; Pētera Vaska «Vakara mūzika» čellam un klavierēm, kā arī Nino Rotas Trio klarnetei, čellam un klavierēm. Koncerts norisināsies Mazās Mežotnes pils divpadsmitās koncertsezonas ietvaros.

«Trio FABEL» ir apvienojušies trīs talantīgi jaunie latviešu mūziķi – čellists Kristaps Bergs; klarnetiste, «Lielās Mūzikas balvas 2018» laureāte Anna Gāgane un pianiste Linda Leine. Mūziķu draudzība sākās jau skolas laikos, un sen loloto sapni muzicēt kopā izdevās īstenot 2019.gadā, kad tapa «Trio FABEL». Lai arī katrs no māksliniekiem ir apveltīts ar savu skatījumu uz mūziku, uz skatuves viņu dažādie temperamenti savijas vienotā skanējumā, piedāvājot klausītājiem dažādu laikmetu kamermūzikas programmas. 

Čellists Kristaps Bergs (1986) nāk no muzikālas ģimenes. Pirmās čella spēles iemaņas ieguvis pie Ņinas Kalmes. Vēlāk turpinājis mācības Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Ligitas Zembergas, Eleonoras Testeļecas un Diānas Ozoliņas. 2006.gadā Kristaps uzsāka studijas prestižajā Vīnes Mūzikas un Mākslas Universitātē, kur pilnveidojas prasmes pie prof. Reinharda Latzko. 2011. gadā sekoja studijas slavenā čellista un diriģenta Heinriha Šiffa klasē. Paralēli studijām Vīnē, Kristaps piedalījies daudzās meistarklasēs visā Eiropā pie izcilajiem mūziķiem Mstislava Rostropoviča, Dāvida Geringa u.c. Kā solists un kamermūziķis viņš uzstājies Ņujorkas Kārnegī zālē, Vīnes Musikverein un Konzerthaus, Zalcburgas Mozarteum, Amsterdamas Muziekgebouw, Londonas Karaliskajā Alberta zālē un Karaliskajā Festivāla zālē, Tokijas Suntory un citās koncertzālēs. Kristaps koncertējis Austrijā, Vācijā, ASV, Japānā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Holandē, Horvātijā, Izraēlā, Šveicē, Lihtenšteinā un citur. Sadarbojies ar  orķestri iPalpiti, kamerorķestri Sinfonia Concertante, Sinfonietta Rīga, strādājis ar diriģentiem Andri Nelsonu, Eduardu Šmīderu, Andri Vecumnieku, Normundu Šnē un Heinrihu Šiffu, ir vairāku nacionālu un starptautisku konkursu laureāts. Pateicoties dāsnam privātam sponsoram, Kristaps spēlē uz ļoti īpaša Lorenzo Ventapanes 1836. gadā Neapolē būvēta instrumenta. Kopš 2016. gada septembra Kristaps Bergs ir čellu grupas koncertmeistars Briseles Filharmonijas orķestrī.

Klarnetiste Anna Gāgane mūziķes gaitas uzsākusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie pedagoga Gunāra Kļaviņa, turpinot izglītību Gunta Kuzmas vadībā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Sabīnes Maijeres un Rainera Vēles klasē Lībekas Mūzikas augstskolā, kā arī absolvējot divas maģistrantūras studijas Fransuā Bendas klasē Bāzeles Mūzikas augstskolā. Anna guvusi panākumus vairākos starptautiskos konkursos, saņēmusi «Lielo mūzikas balvu 2018» kategorijā «Jaunais mūziķis» un novērtēta ar Šveices valdības izcilības stipendiju. Kopš 2019.gada oktobra Anna ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistara vietniece un darbojas kā pasniedzēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Līdztekus spēlei orķestrī Anna iesaistās dažādos orķestra un kamermūzikas projektos, pirmatskaņo jauno komponistu darbus un regulāri uzstājas kā soliste gan Latvijā, gan Šveicē.

Koncertpianiste Linda Leine pēc studijām Latvijā izglītību turpinājusi Hamburgā, Lībekā un Rostokā, un kopš 2010. gada viņa dzīvo un koncertē Vācijā. Linda ar lielu aizrautību spēlē pavadījumu dziedātajiem, un 2015. gada sākumā kopā ar dziedātāju Piu Davilu ieguva 3.vietu un žūrijas atzinību kā dziesmu duets (Liedduo) starptautiskajā konkursā «Francis Šūberts un mūsdienu mūzika» (Franz Schubert und die Musik der Moderne) Grācā, Austrijā, kā arī 2016. gadā 1. vietu konkursā «Aizliegtā mūzika» Šverīnē, Vācijā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar