Mārtiņš Staķis: “Mums jāceļ tāda Latvija, kurā grib dzīvot nākamās paaudzes”

Mūsu atbildība ir veidot tādu Latviju un Rīgu, kas neslīgtu neproduktīvos kašķos, un kurā dzīvot vēlas katrs jaunais, talantīgais rīdzinieks, kas Ņujorkā vai Kopenhāgenā varētu veidot tikpat pilnvērtīgu dzīvi un karjeru kā šeit. Tā svinīgajā uzrunā Rīgas domē par godu Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai ceturtdien, 18. novembrī, uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Šajā dienā godinām savus senčus, kuri pirms 103 gadiem izcīnīja šo vēsturisko brīnumu – brīvu valsti Latviju. Viņi bija tie, kuri sniedza nākotni esošajai paaudzei, kas savukārt veido nākotni paaudzei, kas šeit dzīvos pēc 103 gadiem.

Staķis norādīja: “Bieži sev jautāju, kā, piemēram, pēc 103 gadiem, iedzīvotāji vērtēs šo laiku? Vai viņi būs pateicīgi mūsu paaudzei, kas savu valsti modernizēja un padarīja spēcīgāku, vai tieši otrādi – teiks, ka tieši mēs bijām tie, kuri atstāja iespējas neizmantotas? Vai viņi atskatīsies uz mums kā uz pagātnes tēliem, kas izniekoja laiku strīdos un par neko nevarēja vienoties? Vai arī kā uz paaudzi, kas spēja pacelt Latviju jaunā līmenī, jo nebija tik sašķelta kā mums grib iestāstīt tie, kuriem tas ir izdevīgi.”

 Šajā svētku nedēļā Rīgas dome aicinājusi celt Latviju ar darbu, dziesmu un valodu. Staķis atgādināja, ka Latvijai un Rīgai ir virkne cilvēku, talantu un uzņēmumu, kas ar savu darbu jau sasnieguši pasaules līmeni savās jomās.

Savulaik mazais, Rīgā bāzētais jaunuzņēmums “Printful”, ir tikko kļuvis par pirmo Latvijas kompāniju, kas ieguvusi “vienradža” statusu – par vienradžiem ASV dēvē uzņēmumus, kas sasnieguši miljarda dolāru vērtību, teica Staķis.

“Vienradži ir maģiskas būtnes, bet šīs veiksmes pamatā nav nekā pārdabiska. Uzņēmuma vadītājs Dāvis Siksnāns teica tā: vajadzēja mazliet veiksmes, bet pārējo sasniedzām ar ilgu un grūtu darbu! Līdzīgi ir ar Latviju. Dzīvot brīvā valstī, kurā paši lemjam – tā ir liela veiksme, par kuru vairums no mums pateicību ir parādā kādam citam. Vienlaikus šo brīvību nostiprināt, padarīt valsti spēcīgāku – tas prasa lielu, neatlaidīgu darbu un drosmi!” – tā 18. novembra uzrunā uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs.

Staķis atgādināja arī par ģimenes ārsti Maiju Baumani, kura ar savu darbu panākusi 90% senioru vakcināciju savā praksē. “Latviju stiprina tieši šādi cilvēki, un ikviens, kurš spēj īstajā mirklī būt īstajā vietā, kurš, neskatoties uz grūtībām, atrota piedurknes un saka: šis darbs ir vienkārši jāizdara, ceļ Latviju ar darbu.” – uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka Rīgā dzīvo izcili un talantīgi jaunieši – tikko virknē starptautisko mācību priekšmetu olimpiāžu godalgas izcīnījis skolēns Džonatans Miks Melgalvis, kurš šogad sāka studijas Latvijas Universitātē; savukārt jaunais epidemiologs Ņikita Trojanskis pēc studijām Kembridžas Universitātē atgriezies Latvijā, lai risinātu Covid-19 krīzi; un daudzi citi.

 Rīgai un Latvijai ir jauni talanti, kuriem pasaule ir atvērta, vienlaikus viņi izvēlas dzīvot šeit, Rīgā; izvēlas izmantot savas zināšanas, savu balsi un valodu, lai pilnveidotu un bagātinātu mūsu valsti, teica Staķis.

“Mūsu atbildība šo cilvēku priekšā ir veidot tādu pilsētu, kas neslīgtu vecajos, neproduktīvajos kašķos par lietām, kas aktuālas šķiet tikai mums pašiem. Tas nozīmē pilsētu, kurā dzīvot gatavi esam ne tikai mēs, bet katrs jaunais rīdzinieks, kurš Berlīnē, Ņujorkā vai Kopenhāgenā varētu veidot tikpat pilnvērtīgu dzīvi un karjeru kā šeit.” – tā norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs.

 Arī Latvijas mūzikas, mākslas un arhitektūras talanti šogad Latviju godam pārstāvējuši gan mūsu valstī, gan tālu aiz tās robežām, uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs.

“Mēs nekad neaizmirsīsim, ka nepārtrauktā mobilizācijā visu šo gandrīz 2 gadu garumā ir veselības aprūpes darbinieki, skolotāji, sociālie darbinieki, policisti un daudzi, daudzi citi. Iespējams, ka tieši jūs pēc 103 gadiem cildinās tāpat kā šodien mēs cildinām mūsu pašaizliedzigos brīvības cīnītājus. Aicinu visus sekot šo Latvijas ikdienas varoņu piemēram un celt Latviju ar darbu,  dziesmu  un valodu!” – pabeidzot runu, uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs.

Rīgas domes Komunikācijas pārvalde

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar