Mākslinieces Valdas Mežbārdes personālizstāde Raiņa mājā Berķenelē

No šodienas, 22. jūlija, Raiņa mājā Berķenelē, Kalkūnes pagastā, skatāma mākslinieces Valdas Mežbārdes personālizstāde “Krasts” no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas.

Daugavpiliete Valda Mežbārde dzimusi 1946. gadā Rīgā. Bērnībā viņa daudz un aizrautīgi zīmējusi, lasījusi. Vēlāk mākslu studējusi J. Rozentāla mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. 20. gadsimta 60. gadu nogalē un 70. gadu sākumā strādājusi par fotogrāfu Latvijas Mākslas muzejā, kur radusies iespēja iepazīties ar latviešu mākslinieku oriģināldarbiem, izstāžu organizēšanu un mākslas cilvēku pasauli. Daugavpilī māksliniece ieradās 1973. gadā. Tas bija laiks, kad šurp dzīvot un strādāt pārcēlās daudzi jaunie mākslinieki. Vēlāk daudzi pilsētu atstāja, bet Valdas darbs ir palicis saistīts ar Daugavpili un pilsētas mākslas dzīvi. 1974. gadā Valda Mežbārde tika uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā un ar savu līdzdalību tolaik būtiski aktivizēja Daugavpils mākslinieku dzīvi. Viņa bija arī viena no Mākslas dienu norišu veidotājām Latgalē. Piedalījusies glezniecības plenēros, intensīvi un daudz gleznojusi, izmēģinājusi roku arī lielformāta un monumentālajos sienu gleznojumos. Izstādēs piedalās kopš 1969. gada. Sarīkojusi vairāk nekā 15 personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Izstādē „Krasts” skatāmi mākslinieces Valdas Mežbārdes glezniecības darbi no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas, rādot gan 20. gs. 90. gados tapušos darbus, gan arī neseno veikumu. Krasts un horizonts vienmēr tematiski bija māksliniecei tuvi tēli un arī iedvesmas avoti, pie kuriem viņa aizvien atgriežas. Tie semantiski sasaucas arī ar Valdas Mežbārdes māksliniecisko rokrakstu – viņas audekliem raksturīga izteiksmīga kompozicionālā uzbūve un racionāla, reizēm pat nedaudz skopa attieksme pret krāsu. Mākslinieces gleznas arī vizuāli atgādina krastu, kurā vēja brāzmas ir aizpūtušas visu lieko, atstājot vien pamatu pārdomām.

Izstāde skatāma līdz šī gada 5. septembrim. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar